Marleen van GGZ Delfland: “Laat mensen dát doen waar ze energie van krijgen!”

‘Hoofd beleid Leerhuis’ prijkt er op het visitekaartje van Marleen van der Brugge. Daarmee is zij verantwoordelijk voor alle 1.100 hoofden van de medewerkers bij GGZ Delfland. Want leren, groeien en ontwikkelen – en dus de hoofden prikkelen – is een groot goed bij de organisatie die mensen met psychische problemen in Rotterdam, Den Haag en omstreken helpt. 

 

Marleen: “Ik ben als verpleegkundige steeds meer in het opleiden gerold. Na de docentenopleiding heb ik vorig jaar mijn master Onderwijswetenschappen gehaald. Dat onderwijs trekt zo, omdat ik me, als oud-verpleegkundige des te meer, verwonder over het feit dat je als verpleegkundige altijd, overal, elke dag leert. Je leest, googlet, overlegt, luistert, ervaart; leren doe je op zoveel manieren! Daarom probeer ik mijn collega’s bij GGZ Delfland naast de traditionele manieren van leren – boeken, e-learnings, trainingen – ook op andere manieren uit te dagen. Zodoende ontwikkel ik ons onderwijsbeleid en onderzoek ik hoe we onze mensen de ontwikkeling kunnen laten doormaken waar ze zelf energie van krijgen.” 

Hallo VIP!

“Net als elke andere ggz-instelling, geldt ook voor ons dat de werkomgeving steeds complexer wordt en dat tegelijkertijd de tekorten flink oplopen. Maar de kwaliteit van onze zorg mag hier uiteraard niet onder lijden. Zodoende heeft het bestuur me gevraagd mee te denken hoe we hiermee kunnen omgaan. En lang verhaal kort, zo is ‘Hallo VIP!’ geboren. Dit langlopende verbeter- en ontwikkeltraject is ontstaan met het idee dat we onze verpleegkundigen en verzorgenden zelf willen laten besluiten hoe zij die hoogstaande zorg kunnen geven. En ook: hoe zij door die zeggenschap meer plezier in het werk krijgen. De teams in de klinieken geven dus zélf vorm aan hun manier van werken. Ze bepalen hun doelen, maar ook hoe en wanneer ze die gaan bereiken. Zodat ze zelf aan zet zijn wat betreft de antwoorden op de steeds complexer wordende zorgvragen en veranderingen in het vak.”

Trots

“Ik ben er trots op dat het project gaandeweg ging lopen en we beetje bij beetje de collega’s meekregen. Zelf de regie voeren over je werkplezier werkt heel aanstekelijk. Dus, toen iedereen gewend was om actief deel te nemen aan de werkgroepen, kwamen er steeds meer initiatieven. Aan de hand van de acht kenmerken van Excellente Zorg, onderzocht elk team wat zij vinden dat beter kan. Gemene deler van de teams is dat ze zich willen focussen op meer autonomie, patiëntgerichte zorg en de eigen ontwikkeling. Daarmee kan ik dus weer aan de slag!”  

Kennis delen

“Het is geweldig om te ontdekken hoeveel potentie er in onze organisatie verborgen zit! We organiseren inmiddels zo’n vijf scholingsdagen per jaar, waarin we diverse workshops rond bepaalde thema’s geven. En het mooie is: die workshops worden door collega’s gegeven. Echt ontzettend leuk en goed dat zovelen nu hun kennis delen en van gedachten wisselen met collega’s die ze anders niet zo snel zouden tegenkomen. Maar vooral ook waanzinnig hoe hoog iedereen de lat legt; de workshops zijn echt van een bijzonder goed niveau. Zo maken we elkaar dus vakbekwaam en durven we uit onze comfortzone te komen. Dat dit traject dat teweeg heeft gebracht, maakt me heel  enthousiast.” 

Vier successen 

“Voor iedereen die in zijn of haar eigen organisatie aan de slag wil met een verbetertraject heb ik een tip: begin met de mensen die vooruit willen en houd het klein. Vertrek vanuit dat wat goed gaat. Juist door te bekijken naar wat er goed gaat en dat uit te breiden naar andere vlakken, kom je met elkaar in een positieve spiraal. Steeds focussen op wat er niet loopt, breekt alleen maar af. En last but not least: deel de resultaten die je behaald hebt. Sta stil bij de successen. Want daar hebben jullie samen voor gezorgd!” 

Meer weten over werken en/of leren bij GGZ Delfland? Check ggz-delfland.nl/werken-bij

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!