Loslaten: even helemaal niks

Wanneer je zaken los kan laten, geeft dat rust, ruimte en een gevoel van opluchting. Veel mensen nemen het werk mee naar huis en vinden het lastig om hun gepieker los te laten. De coaches van Nursestation geven je in de Week van de Werkstress daarom graag wat extra tips over hoe je dit toch kan bereiken.

Blijven focussen op het gepieker, maakt het niet minder. De eerste stap om alles los te kunnen laten, is daarom om rustig te bedenken hoe jij jezelf wat ruimte kan geven. Op je piekermoment ben je ontzettend negatief. Het beste medicijn tegen piekeren is dan ook positief denken.

Lees ook: Zorg voor jezelf en zeg wat vaker nee

Bedenk jezelf welke positieve gedachten jij kan inzetten als medicijn. ‘Ik kom op tijd’, ‘Ik kan dit’, ‘Ik heb al eerder met dit bijltje gehakt’ en ‘Ik weet nog niet hoe, maar ik kom er uit!’ zijn mooie voorbeelden. Maar het hoeft niet werkgerelateerd te zijn! ‘Ik ben vriendelijk’, ‘Dit weekend kan ik even lekker niks doen’ of ‘Ik doe mijn best’ kan ook helpen.

Heb je positieve gedachten over jezelf paraat wanneer je aan het piekeren slaat. Zoek er mooie plaatjes bij op internet, download die als achtergrond op je telefoon en help jezelf op die manier dagelijks herinneren aan jouw helpende en versterkende gedachte.

Zorg voor ontspanning en afleiding

Vermoeidheid is een sluipmoordenaar als het gaat om piekeren. Hoe vermoeider jij bent, hoe lastiger het is om praktisch en oplossingsgericht te blijven denken. Belangrijk dus om iedere dag voor wat ontspanning te zorgen, zeker in tijden van stress (altijd dus…). Waar kun jij jezelf mee ontspannen en afleiden? Helpt een tijdschrift of een boek, een wandeling, een bos bloemen in huis, een uurtje sporten? Doen!

En zelfs op je werk kan je even een momentje voor jezelf nemen. Tot rust komen hoeft je maar vijf minuten te kosten! Ga rustig even ergens zitten (misschien niet zo’n prettige locatie, maar als je niets beters hebt, kan dit zelfs op het toilet). Laat alle drukte en gedachten als vogeltjes wegvliegen uit je hoofd. Focus je aandacht op je lijf. Wat voel je?

Haal een paar keer diep adem en stel je voor dat je adem zich vol van zuurstof en energie verspreidt door je lichaam. Sta punt voor punt even stil bij je lichaamsdelen en stel je voor dat door die zuurstof de kleur van dat lichaamsdeel verandert van rood naar blauw. Helemaal blauw? Haal nog een paar keer diep adem en sluit jouw 5 minuutjes eigen tijd af. Jij bent er weer klaar voor!

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!