Je koers bepalen

Het was weer even wennen gistermorgen.. De vakantie is weer voorbij en het ritme van de schooldagen moest weer worden herstart. Iedereen in huis had er nog een beetje moeite mee. De afgelopen twee weken ben ik heerlijk vrij geweest met de kinderen en hebben we echt lekker de tijd met en voor elkaar genomen. Maar ondanks de opstartproblemen, was het weer heerlijk thuiskomen om 8.30u in een leeg huis. Na twee weken vol enthousiaste kinderstemmen om me heen, kon ik eindelijk weer eens een (warme) kop thee drinken en mezelf horen denken. Even weer rustig de week opstarten.

De afgelopen twee weken stond het ondernemen even op een laag pitje. Toch heb ik niet helemaal stil gezeten, want ja, als ondernemer heb je eigenlijk geen tijd om helemaal niks te doen. Ik heb de ‘werkpauze’ gebruikt om terug te kijken op het afgelopen trimester en vooruit te denken over de komende zomermaanden.

Begin van het jaar heb ik namelijk voor mezelf een jaarplan voor 2019 opgesteld. Hierin heb ik beschreven welke thema’s ik dit jaar (verder) wil ontwikkelen en hoe ik dit wil/kan bereiken. Deze thema’s hebben betrekking op mijn onderneming, maar ook op mij als persoon. Maar hoe bepaal je nou welke koers je wilt gaan varen?

Ik heb van de afgelopen 1,5 jaar naar mijn burn-out geleerd dat ik soms nog steeds te snel wil en ga. Nog regelmatig word ik door mijn man en mijn lichaam teruggefloten. Dit jaar heb ik besloten dat ik dit niet meer wil laten voorkomen en dus moet ik keuzes maken. Ik heb voor mezelf verschillende rijtjes gemaakt. Een rijtje met mijn kwaliteiten, een rijtje met mijn valkuilen, een rijtje met opdrachten/werkzaamheden waar ik energie van krijg en een rijtje met bezigheden die me energie kosten. Best confronterend, maar heel zinvol om eens heel eerlijk tegen jezelf te zijn. Op basis van de rijtjes heb ik besloten waarin ik als persoon wil groeien en welke stappen ik met mijn onderneming wil maken en wat ik daar nog voor nodig heb.

Behalve uit te schrijven wat ik ga doen en hoe ik dit wil gaan doen, heb ik ook nagedacht over wanneer ik bepaalde dingen bereikt wil hebben. Dit is natuurlijk soms een beetje natte vinger werk, maar aan de andere kant wel de bekende stok achter de deur om ook daadwerkelijk met dingen aan de gang te gaan. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik iedere 3 maanden mijn jaarplan er opnieuw bij pak. Ik bekijk mijn doelen, mijn stappen en beschrijf in een aparte kolom mijn voortgang tot nu toe. Wat heb ik al gedaan, wat moet ik nog doen en of ik eventueel bepaalde acties/doelen moet bijstellen, schrappen of toevoegen. Er kunnen natuurlijk altijd tussendoor dingen voorvallen waardoor je moet afwijken van je gestelde plan.

Voor mij is dit een soort levend document geworden. Omdat ik mijn eigen bedrijf heb, heb ik natuurlijk zakelijke doelen erin beschreven. Maar ook als je in loondienst werkt, kun je nadenken over je ambities en waarin je je verder wilt ontwikkelen. En groeien als persoon kunnen we allemaal. Daarnaast zou je het ook als teamplan kunnen gebruiken op je afdeling. Ik ben erg benieuwd of anderen ook zo’n ‘levend document’ voor zichzelf hebben en wat jij jezelf als doel hebt gesteld voor het komende jaar?? Laat het weten in een reactie!

 

Foto: Joseph Barrient

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!