Gastblogger op de MIPU

 

Het is maandagmiddag en een beetje onwennig meld ik mij bij de Gemeenschappelijke Meldkamer van de politie-eenheid Den Haag en van Haaglanden en Hollands Midden. Voorafgaand heb ik alle stukken doorgenomen over het werken op de MIPU. Bij de receptie krijg ik direct de sleutels en het pasje van de MIPU. “Leuk dat je er bent en veel succes vanavond!” roept de receptionist me nog na. En nu? Ik moet op de meldkamer zijn maar daar werken nogal veel mensen. Bij wie moet ik zijn? Op goed geluk ga ik naar boven en tref oude bekenden. Na het beantwoorden van de meest gestelde vraag van de avond “Wat doe jij nou hier?” ga ik samen met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV’er) en een verpleegkundig Specialist (VS) aan de slag. 

De MIPU is een initiatief van de GGD Den Haag, in samenwerking met de psychiatrische centra (én een heleboel andere partners) in de regio Haaglanden. Zij willen met dit initiatief adequate zorg bieden aan verwarde personen die overlast veroorzaken. In dit project brengt men de psychiatrische zorg naar de meldkamer, ongeacht de discipline. Zodra er een melding komt waarin de centralist het vermoeden heeft dat er een verward persoon bij betrokken is én er geen lichamelijke problemen de oorzaak zijn, gaat de MIPU verpleegkundige aan de slag. Hij kan snel in het zorgdossier kijken en kan vanuit zijn professionele netwerk direct schakelen met de juiste hulpverleners. En geloof mij, dat zijn er echt heel veel in deze setting. De Gemeente, de politie, de zorg, de maatschappelijke organisaties, de mantelzorg en de patiënt zelf. Alleen als alles puzzelstukjes in elkaar passen, werkt het systeem. Op deze manier kunnen we de overlast van deze patiënten verminderen, maar vooral de juiste zorg in gang zetten. Vervolgens kunnen wij de collega’s informeren die de volgende dag de zorg overnemen.

Ook al blijft het een komen en gaan van meldingen, erg druk is het vandaag niet. We hebben de tijd om het met elkaar te hebben over de verschillende vormen van de Psycholance en over het wensenlijstje. Wat zouden we willen doen en hoe kunnen we dat vormgeven. Deze tak van zorg gaat uit van kansen en zoekt altijd naar oplossingen. Deze professionals geven niet op als het lastig wordt. Een goede hulpverlener zijn gaat boven alles, en dat blijkt. 

We assisteren de politie met een verwarde man die over straat zwerft en hulp heeft gezocht bij het benzinestation. Wij zorgen dat hij weer op de juiste plek komt en informeren meteen ook even de behandelaren. Gedurende de avond rijden we nog even langs de opvang verwarde personen (OVP) in het oude hoofdbureau van de politie. Wat is hun verhaal? Kunnen we hen nog ergens mee helpen? We gaan ook even langs het team van de Intensieve Behandeling Thuis (IBT). We laten hun weten dat wij er vanavond zijn en we het graag horen als we hen kunnen helpen. Met elkaar zorgen we voor de leefbaarheid van de stad. 

Wat een bijzondere avond. Ik dacht dat ik de sociale kaart best redelijk kende, maar deze professionals zijn van een andere orde. Zij kennen alle ins en outs van hulpverlenend Haaglanden en weten ze op het juiste moment in te schakelen. Alles met het doel om verwarde mensen te helpen en te zorgen voor een beter leefomgeving! 

 

Gastblog van Willem Grool met 20 jaar ervaring in de zorg waaronder psychiatrie, anesthesie, IC en op de Ambulance. Deze keer was hij niet te vinden op kantoor, maar op de Mobile Interventie en Preventie Unit (MIPU).

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!