Drie tips om je echt aan je pauzes te kunnen houden

Even snel die boterham naar binnen werken, koffie laten staan of pauzes uitstellen en overwerken. Vele van ons zullen zich hier wel in kunnen herkennen. Dit doen we nou eenmaal wanneer de patiënt ons nodig heeft.

We laten makkelijk ons boterhammetje vallen om de patiënt naar de OK te brengen of omdat het belletje afgaat. Die bel mogen we niet negeren. We lopen er automatisch naar toe. Tot op zekere hoogte doe je er alles aan om de patiënt tevreden te maken.

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Die ene patiënt die blijft bellen. Elke keer laat je de koffie koud worden of je rapportages vallen. Je bent verantwoordelijk voor deze patiënt en een bel mag je niet negeren. Want wat als je dit wel doet? Je kan maar net de verkeerde hebben, die valt en iets breekt. Het zorgzame zit in ons. We lopen het liefst zo snel mogelijk naar die bel.

Het is niet te omzeilen. Pauzes zullen soms wat korter zijn en die aantal extra stappen zullen gezet moeten worden voor onze collega’s. We vinden het niet erg, zorgen doen we wel! Maar ook voor onszelf? Dat kan beter!

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

In de zorg werken is iets moois, maar grenzen stellen is ook essentieel. Niet alleen tegen je collega’s en werkgever, maar ook tegen de patiënten. Ook wij hebben ons boterhammetje nodig.

Zorg er daarom voor dat je voor de pauzes al vragen beantwoord hebt en alles, voor zover mogelijk, op de rit hebt. Dan is dat alvast afgevinkt!

Tip 2: Communiceer met collega’s

Er zal altijd nog een vraag zijn of iets moeten gebeuren tijdens jouw momentje rust. Vertel je collega’s daarom hoe ze vragen moeten beantwoorden en welke taken er uitgevoerd moeten worden om de zorg niet stil te laten vallen. Daardoor zal je tijdens je pauze minder snel gestoord hoeven worden.

Je collega mag je natuurlijk altijd bellen, dat spreekt voor zich. Maar op deze manier zal dat minder snel gebeuren. En dat kopje koffie en gesprek over je leuke weekend is soms ook hard nodig.

Tip 3: Kondig je pauze goed aan

Je koffie of boterham valt niet altijd te plannen. Je kan een richtlijn geven, maar redden we deze altijd? Wijs je collega op de pauze. We maken vaak snel nog even die rapportage af of doen nog even die wondzorg voor de pauze. Maar denk ook aan jezelf. Wanneer je voor jezelf kan zorgen, kan je dit ook voor een ander!

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!