De 8 verspillingen van LEAN

De 8 verspillingen van lean

Jullie irriteren je vast rot elke dag, als je met zo’n blik naar processen kijkt?

Deze vraag wordt ons als LEAN consultants vaak gesteld.

Nou, dat klopt! In deze blog leggen we je uit wat verspilling precies is, en geven we je voorbeelden van verspillingen die je dagelijks tegenkomt. We kunnen je niet beloven dat je hierna irritatie-vrij door het leven gaat ;-) Een bekend onderdeel van de lean theorie zijn de 8 verspillingen, ook wel ‘waste’ of ‘‘muda’ genoemd. In elke training  of project is het weer leuk om te zien hoe zoiets simpels mensen een handvat geeft om eens op een totaal andere manier naar het eigen werk te kijken. Voor veel mensen gaat er een wereld van verspillingen voor ze open, en niet alleen in hun werk maar ook in het dagelijks leven. 

DE 8 VERSPILLINGEN VAN LEAN

Maar wat is nou precies verspilling? Binnen de lean theorie  noemen we activiteiten of dingen die je niet direct doet voor een klant, en die ook niet wettelijk verplicht zijn, verspilling. De klant wil er niet voor betalen, of erop wachten. Er zijn 8 soorten van verspilling. Dit zijn vooral handige handvatten bij het verbeteren van processen. Hieronder leggen we één voor één uit wat deze verschillende soorten verspillingen precies inhouden.

TRANSPORT

Met transport bedoelen we het verplaatsen van goederen. Bijvoorbeeld materialen die van locatie A naar locatie B worden verplaatst. Maar ook patiënten die onnodig verplaatst worden binnen een ziekenhuis kun je zien als transport. Transport helemaal vermijden is vaak lastig, maar vaak is er wel sprake van onnodig veel transport. In dienstverlenende organisaties heb je minder te maken met het verplaatsen van goederen, maar wordt er wel veel data verplaatst, of bijvoorbeeld e-mails worden veel heen en weer gestuurd.

BEWEGING

Waar het bij een verspilling van transport gaat om de verplaatsing van goederen, heeft de verspilling van beweging te maken met het onnodig verplaatsen van mensen. Bijvoorbeeld mensen die vanuit het hele land naar een bepaalde stad moeten komen voor een vergadering, of mensen die voor een kopie op zoek moeten naar het kopieerapparaat op de 8e verdieping.

VOORRAAD

Voorraden zijn die dingen die stil liggen en/of niet gebruik worden, en dus geld kosten. Voorraden komen voor in veel verschillende varianten voor. Denk bijvoorbeeld aan de voorraad e-mails in je mailbox of een andere voorraad werk dat je nog moet doen. Maar ook bijvoorbeeld de voorraad thee die is besteld, maar die niemand lekker vindt en maanden blijft liggen.

WACHTTIJD

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je ergens op moet wachten? Wachten op informatie waardoor je niet verder kunt, wachten op collega’s waardoor de vergadering later begint of wachten omdat er eerst een aantal andere mensen voor jou geholpen moeten worden. Allemaal verspilling.

OVERPRODUCTIE

Je hebt te maken met overproductie, als je meer maakt of levert dan nodig. Denk bijvoorbeeld aan het maken van heel veel visitekaartjes, waarbij je er na 2 jaar achter komt dat de huisstijl veranderd is en je nog heel veel visitekaartjes over hebt. Overproductie komt met name bij productiebedrijven voor. Vaak maken ze er ‘voor de zekerheid’ een aantal extra.

OVERBEWERKING

Bij overbewerking doe je ‘teveel’. Eigenlijk is het werk al af, maar toch bewerkt je het product nog een extra keer of controleer je nog een keer de uitkomst.  Met name extra controlestappen, het vergaren van dezelfde informatie in verschillende processtappen of bewerkingen die ‘vroeger’ een reden hadden maar nu onnodig zijn waren komen veel voor. Denk ook aan gegevens dubbel opslaan, te lang vergaderen met teveel mensen, teveel informatie in e-mails/rapportages.

FOUTEN            

Dingen die fout gaan, moeten overnieuw. Producten die niet helemaal juist zijn, verkeerde informatie die wordt aangeleverd of telefoontjes die verkeerd verwerkt worden. Allemaal dingen die hersteld moeten worden, en dus ook verspilling. Miscommunicatie speelt hierin een grote rol.

TALENT

Je hebt te maken met een verspilling van talent als er binnen je organisatie mensen zijn die niet op de goede plek zitten. Dit kunnen mensen zijn die ongemotiveerd, ongekwalificeerd/overgekwalificeerd of niet betrokken zijn, of bijvoorbeeld mensen die niet genoeg worden uitgedaagd. In alle gevallen zorgt dit ervoor dat deze mensen niet optimaal presteren, wat zorgt voor een verspilling van potentie. En dat is natuurlijk ontzettend zonde!

In het Engels worden de 8 verspillingen ook wel afgekort als TIMWOODSDit refereert naar de eerste letters van de engels termen voor verspilling: Transport – Inventory – Motion – Waiting – Overprocessing – Overproduction – Defects – Skills

Ben je benieuwd naar hoe je bewust kunt worden van de verspillingen op jouw afdeling, en naar wat je eraan kunt doen?  Ik ga kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek! Neem contact op via roos@leanpeople.nl of via 06-11010084, of bekijk onze website voor meer informatie.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!