Cultureel en leerzaam dagje op pad met Kelly: Het anatomisch museum Bleulandinum

Het anatomisch museum Bleulandinum is het museum van de universiteit in Utrecht. Het ligt in aan de universiteit en het UMCU vast. Afgelopen week hebben wij via school een uitstapje naar dit museum gebracht.

Geschiedenis

Het museum is vernoemd naar Jan Blueland, hoogleraar van de universiteit in Utrecht van 1795 tot 1826. In het jaar 1838 heeft hij al een behoorlijk grote en mooie anatomische collectie bij elkaar weten te verzamelen. Deze collectie wordt tegenwoordig nog altijd uitgebreid als er bijzondere preparaten voorbij komen. De collectie die Jan Blueland heeft verzameld is door Koning Willem I aangekocht voor de universiteit in Utrecht.  

De collectie bestaat uit echte menselijke preparaten. Ook is er een bijzondere collectie van modellen die zijn nagemaakt van was, papier-maché, gips, kunststof en porselein. De unieke wasmodellen zijn gemaakt door Bleulands prosector Petrus Koning.  

Een kijkje nemen

Het was een excursie waarbij je je vrijwillig kon inschrijven. Het was ingepland in je rooster, maar je mocht dus zelf kiezen voor: of een kijkje nemen in dit museum, of vrij. Ook wel een chille keuze al zeg ik het zelf. Maar, ik vond een kijkje nemen in het anatomisch museum toch wel reuze interessant. 

We werden opgewacht door twee leraren bij het museum. We moesten ons opdelen in groepjes van 2 á 3 leerlingen en we kregen een blaadje met daarop een quiz. YES, leuk!

De quiz bestond uit vragen waarbij je in het museum opzoek moest gaan naar de preparaten en antwoord moest geven op de daarbij horende vraag.

Ik zal een voorbeeld vraag geven: ‘je keek naar longen die gedeelte zwart waren (het leek meer op zwarte stippen) met bronchiën die nogal waren verschrompeld, een beetje korstig zelfs. De vraag hierbij was: Deze longen hebben:   

A. Luchtvervuiling;

                                                                          

B. Tuberculose;

                                                                                

C. Roken;

                                                                                 

 D. Ze zijn van een buitenlands iemand.

 

Wie weet het antwoord? (Wij hadden het in eerste instantie fout, maar hebben het stiekem weer veranderd. Psssst niet doorvertellen).

 

Zoveel te zien

Er was zoveel te zien. De beelden van was waren zo mooi nagemaakt. Echt met alles erop en eraan. Wimpers, wenkbrauwen, haar etc. Vroeger leerden ze vanaf zulke beelden omdat ze toen nog niet wisten van koelcellen en hoe je het menselijk lichaam ‘goed’ kon bewaren.

De hele ontwikkeling van het hart was ook bijzonder. Ik heb dat nog nooit zo gezien hoe dat groeit tijdens de zwangerschap. Het hart draait een aantal keer waardoor het eruit ziet hoe we het kennen als en hart. Heel bijzonder. Ook het hele embryonale ontwikkeling vond ik prachtig om te zien.

Waar ik wel van schok waren de ‘misvormde’ kinderen. Ook deze waren van echte menselijke preparaten. Het kan zo goed gaan, maar ook zo fout tijdens de zwangerschap. 

Dit was natuurlijk wel in een héél ander tijdperk waar ze nog niet goed lette op bijvoorbeeld voeding, alcohol, vitamines en noem zo maar op.

Ik vond het een leerzame ervaring daarbinnen in het museum. Ook stond ik weer even stil bij hoe prachtig het lichaam eigenlijk werkt en hoe bijzonder een zwangerschap is.

Zijn jullie wel eens hier in het anatomisch museum in Utrecht geweest? Voor de geïnteresseerden, de entree is maar 2 euro,-. Het is wel een klein museum waardoor 1 tot 1,5 uur tijd genoeg is om alles uitgebreid te kunnen zien. Maar, ben je in de buurt en je wilt dit bekijken, dan is het zeker een aanrader!

 

 

Ps. Antwoord op de voorbeeld vraag is A. had jij hem goed? Of was de vraag te easy? Haha!

 

 

Foto: Martin Brosy

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!