Coronabesmetting voorkomen

Hygiëne in de gezondheidszorg: handen wassen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Preventieve maatregelen binnen de zorgorganisatie

Zorg dat de hygiënerichtlijnen op dit moment nog strikter nageleefd worden. Met name handhygiëne en hoesthygiëne. Zorgorganisaties kunnen opvallende instructieposters met pictogrammen op diverse plaatsen in de organisatie ophangen, waaronder de (bezoekers)toiletten. Het plaatsen van pompjes met handalcohol bij de ingang van de locatie is ook een mogelijkheid.

Zorgorganisaties kunnen overwegen om (in elk geval bij bezoekers) het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren. Dat wil zeggen, het vermijden van handen schudden en ander direct contact. Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar voor werknemers, bewoners en bezoekers. Hierdoor kan het risico op overdracht via de handen aanzienlijk worden verminderd.

Met betrekking tot bezoek voor de bewoners is het een optie om familie per brief te informeren om goed na te denken of een bezoek afleggen op dit moment verstandig is. Met daarbij de vermelding van de casusdefinitie van het RIVM. Zorgorganisaties kunnen daarbij verzoeken om als bezoek toch langskomt, bij vertrek in elk geval gelijk naar de uitgang te gaan zonder een tour door het huis te maken. 

Bekijk de pagina's van ActiZ voor zorgorganisaties

RIVM: alle informatie op een rij 

Het beste is om de website van het RIVM te raadplegen voor informatie over het coronavirus, en maatregelen om besmetting te voorkomen.

Bekijk de pagina's van het RIVM.

Er is naast de RIVM-site ook een landelijk info-nummer beschikbaar voor vragen van burgers: 0800-1351.

Bronnen: RIVM, ActiZ, Zorgvoorbeter.nl

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!