Blijf in de zorg en st(r)oom door

'De helft van de verpleegkundigen overweegt te stoppen wegens werkdruk'. We hebben de krantenkoppen allemaal wel gelezen. Vele verpleegkundigen hebben op deze berichtgeving met het woord 'herkenbaar' gereageerd: het is vooral een signaal van frustratie. Ben jij misschien een verpleegkundige die overweegt te stoppen met het werk in de zorg? Dat zou enorm zonde zijn. Niet alleen voor de patiënten en collega’s, maar vooral voor jezelf aangezien er ook in de zorg genoeg andere opties zijn.

Ooit heb je weloverwogen en met veel enthousiasme voor dit mooie vak gekozen en nu vraag je jezelf af hoe kan ik dit werk blijven doen, ook in de komende jaren. Zijn er oplossingen die je zelf nog niet ziet? Vaak wordt er eerst gekeken naar de overheid, de organisatie, de opleidingen of de leidinggevende. Dat is logisch: er zijn geen snelle eenvoudige oplossingen. Blijf ook denken aan wat je als verpleegkundige zelf nog kunt doen om met de toenemende werkdruk en fysieke belastingen beter om te kunnen gaan. Tenslotte ken jij je eigen situatie het beste!

Ergo en arbo

Nog steeds vallen te veel verpleegkundigen uit door klachten aan de rug, nek en schouders. Dat is heel vervelend voor de medewerkers zelf, maar ook voor de zorgorganisatie en natuurlijk de patiënt zelf. Om fysieke overbelasting te voorkomen hebben de werknemers- en werkgeversorganisaties landelijk afspraken gemaakt over wanneer een handeling te zwaar wordt en wat je dan moet doen. Voor cliëntgebonden handelingen vind je die in de ‘Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor zorgverleners’, voor ondersteunende diensten vind je ze in de ‘Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden’

Geef nooit je vak op voordat je alle stappen hebt doorlopen. Denk je ook wel eens aan een functie niet meer 'aan het bed', maar wel als verpleegkundige waarbij je een belangrijke rol blijft vervullen in de zorg en hulpverlening? Enkele voorbeelden: praktijkverpleegkundige huisarts, verpleegkundige GGD, doorstromen naar teamleider of een coördinerende functie met plannen en organiseren?

Verpleegkundige geplande zorg

Een goed voorbeeld van een functie 'van het bed' is de verpleegkundige geplande zorg op de meldkamer. In deze functie sta jij in direct contact met zorgprofessionals die ambulancevervoer aanvragen voor hun patiënten. Er komen aanvragen vanuit alle hoeken van de zorg die jij met jouw kennis en ervaring weet te prioriteren en in te plannen. Met jouw kennis van ziektebeelden weet jij deze te prioriteren en zorg je voor de inzet van de juiste ambulance op het juiste tijdstip. Hiervoor maak je gebruik van een digitaal planbord. Jouw directe collega’s zijn zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor de triage en afhandeling van acute zorgvragen. 

Lees hier de vacature “Verpleegkundige geplande zorg op de meldkamer”.

Lees hier de vacature “Zorgbemiddelaar tijdelijk verblijf”.

Beide functies kunnen onder omstandigheden worden gecombineerd en in deeltijd worden uitgeoefend. Ook zijn er groeimogelijkheden om door te stromen, bijvoorbeeld naar de functie van verpleegkundig centralist.

Kortom, ook in de zorg- en hulpverlening zijn er mogelijkheden om je prachtige vak als verpleegkundige te blijven uitoefenen, waarbij je minder fysiek werkt en daarnaast als senior professional kan doorgroeien.

Neem contact op met RAVU voor nadere informatie.

SOLLICITEER DIRECT

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!