10 tips om de hitte te lijf te gaan

10 tips om de hitte te lijf te gaan in de ouderenzorg

 

Als het erg warm is, hebben kwetsbare mensen zoals ouderen extra aandacht nodig. Het RIVM stelde daarom een Nationaal Hitteplan op waarin maatregelen staan die zorginstellingen kunnen nemen. Wij zetten een aantal tips op een rij om de hitte het hoofd te bieden.

1. Zorg ervoor dat je cliënten voldoende drinken

Als het extreem warm is, móet je genoeg drinken, zo’n 2 tot 3 liter. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel. Let er dus goed op dat ze tussen maaltijden door genoeg drinken. Leg ook uit waarom dat moet. Vooral ouderen met dementie kunnen vergeten om te drinken. Als cliënten niet willen drinken kan een waterijsje een prima alternatief zijn.

2. Zorg ook voor gezond eten

Naast drinken is goed en gezond eten natuurlijk ook belangrijk. Bij voorkeur groenten en fruit. Deze bevatten veel water en zijn een bron van vitamines en zouten. Zet bijvoorbeeld snack-tomaatjes op tafel of maak een pan soep zodat ouderen de verloren zouten kunnen aanvullen.

3. Zorg voor afkoeling

Met warm weer gaat iedereen veel zweten. Zorg ervoor dat je cliënten luchtige en lichte kleding dragen. Houd de felle zon buiten met zonneschermen en zorg ervoor dat bewoners van verpleeghuizen niet in een broeierige ruimte hoeven te zitten. Zorg dus voor ventilatoren (of eventueel airconditioning) en verkoelende voetenbadjes.

Wees alert op uitdrogingsverschijnselen

Weet jij hoe je uitdroging bij cliënten kunt herkennen? Het stellen van deze diagnose bij ouderen is niet altijd eenvoudig. Een uitgedroogde cliënt herken je vooral aan (meerdere van) deze signalen:

Suffe of verwarde indruk

Verlaagde bloeddruk of koorts

Donkere urine

Droge tong

Dit zijn slechts enkele signalen, bekijk het volledige overzicht.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!