Je werkt graag in de zorg en bent blij met je vaste baan. Maar dan begint het toch te kriebelen. Je ziet een leuke opdracht of hoort het enthousiasme van zzp’ers om je heen. Misschien moet jij je ook eens aan die stap gaan wagen? Maar hoe pak je dat toch aan.. Verpleegkundige Nikita werkt als zzp’er en vertelt je in deze serie alles wat je moet weten.
Nadat mijn ondernemingsplan klaar was, maakte ik mijn afspraak bij de Kamer van Koophandel. Tijd voor het echte werk: inschrijven als ondernemer in de zorg! Een spannend moment, al gebeurde er daarna eigenlijk nog niet zo heel veel. De eerste twee weken heb ik gebruik om de puntjes nog op de i te zetten. Daarna kon ik eindelijk aan mijn eerste opdracht beginnen.
De opdrachten komen niet aanwaaien
Als mensen niet weten dat je bestaat als ondernemer in de zorg, krijg je ook geen opdrachten. Hoewel er werk zat is in de zorg, komen de opdrachten niet aanwaaien. Door goed na te denken over welke doelgroep je wil bereiken en welke diensten je wilt leveren, kun je uiteindelijk ook bepalen hoe je jezelf het beste op de kaart kunt zetten.
Ik had een brede vooropleiding en werkervaring en dus had ik nog niet helemaal duidelijk of ik een specifieke kant op wilde. Ik besloot om eerst breed in te zetten en nu na 2,5 jaar aan succes- en leermomenten ben ik veel specifiekere opdrachten aan het aannemen. Het is niet dat wat je nu besluit ook leidend moet zijn voor je hele toekomst. Gaandeweg ontdek je wat je echt leuk vindt, waar je goed in bent en kun je je dienstenaanbod eventueel weer aanpassen.
Uurtarief
Een veel gestelde vraag is: hoe bepaal ik mijn uurtarief? Ondernemerssites, fora en facebookgroepen staan vol met deze vraag. En dat is niet gek, want het is ook een lastige keuze. Gelukkig kun je hier in groeien en het na een tijdje bijschaven, als je toch niet helemaal tevreden bent.
Laat ik voorop stellen dat veel geld verdienen bij mij niet bovenaan staat. Ik heb als starter onze (vaste) uitgaven in kaart gebracht en gesteld wat daarvoor moet binnenkomen. Dit heb ik gedeeld door het aantal uren wat ik per week wil werken, gerekend met een x aantal weken aan vakantie per jaar. Denk hierbij wel ook aan je zakelijke kosten: belasting, verzekeringen, investeringen.. Die moeten ook betaald worden!
Natuurlijk twijfelde ik ook of ik niet te veel of te weinig vroeg, maar het belangrijkste is wat je vindt dat je zelf waard bent. Door de jaren heen heb ik mezelf meer ontwikkeld, opleidingen en cursussen gevolgd en ervaring opgedaan. Daarom heb ik mijn uurtarief sinds een aantal maanden redelijk omhoog bijgesteld. Ik vergelijk niet graag met anderen, iedereen heeft zijn/haar eigen keuzes waarop het uurtarief wordt gebaseerd. Kom je er toch niet uit? Dan kan je natuurlijk wel altijd sparren met collega-zzp’ers.
Ben jij zzp’er of ga je binnenkort de stap wagen? De leukste opdrachten vind je bij Zinzer! Schrijf je vrijblijvend in.