Je werkt graag in de zorg en bent blij met je vaste baan. Maar dan begint het toch te kriebelen. Je ziet een leuke opdracht of hoort het enthousiasme van zzp’ers om je heen. Misschien moet jij je ook eens aan die stap gaan wagen? Maar hoe pak je dat toch aan.. Verpleegkundige Nikita werkt als zzp’er en vertelt je in deze serie alles wat je moet weten.
Voor mij was het de beste stap die ik op dat moment had kunnen zetten. Door een burn-out zat ik een aantal maanden thuis en ging ik nadenken over wat ik nodig had om weer energie van mijn werk te krijgen. Ik overwoog om bij een andere organisatie te gaan werken, heb gekeken naar banen in een andere branche en ben me gaan verdiepen in ondernemen in de zorg. Dat laatste bleek voor mij een schot in de roos.
Een goed begin is het halve werk
Ondernemer worden doe je niet zomaar, daar heb je een goede voorbereiding voor nodig. Tijdens deze voorbereiding kom je er dan vanzelf achter of het bij je past. Veel mensen in loondienst die ik spreek ervaren hoge werkdruk en administratieve verplichtingen en willen zich veel liever richten op kwalitatieve zorg en aandacht voor de cliënten.
Ze denken dit dan te vinden door als zzp’er aan de slag te gaan. Natuurlijk heb je dan meer vrijheid, maar aan de andere kant krijg je als ondernemer weer hele andere verantwoordelijkheden en administratieve verplichtingen erbij. Dit lijkt niet iedereen zicht te realiseren.
De eerste stapjes
Ik heb me de eerste weken suf gezocht naar informatie op het internet en voerde gesprekken met andere zzp’ers. Dat waren niet per se mensen uit de zorg, maar wel ondernemers die weten wat erbij komt kijken. Er is zoveel informatie dat het soms moeilijk is om de goede zaken eruit te pikken.
Ik heb voor mezelf de belangrijkste punten opgeschreven en daarnaast had ik houvast aan een website waarop een stappenplan beschreven stond voor ondernemen in de zorg. Hier zijn verschillende sites voor. Belangrijk is dat je er eentje uitpakt die jou het meeste aanspreekt. Het stappenplan werd vervolgens mijn leidraad.
Twijfels
Natuurlijk had ik in de fase van informatie verzamelen regelmatig twijfels. Ik was nog herstellende van mijn burn-out en had geen idee of het goed uit zou pakken. Zou ik voldoende hersteld zijn om te beginnen, kon ik wel snel genoeg aan opdrachten komen, zou het inkomen (stabiel) genoeg zijn..
Mijn man en ik hadden nog jonge kinderen, dus een beetje stabiliteit was wel wenselijk. Toch voelde ik dat naarmate ik er meer mee bezig was, mijn burn-out steeds meer naar de achtergrond verdween en er steeds meer energie terug kwam in mijn lijf.
Uren achter elkaar kon ik mezelf inlezen, terwijl ik voorheen nog geen half uur een serie kon volgen zonder afgeleid te raken. Ik kon niet wachten om al mijn ideeën op papier te zetten en zo snel mogelijk ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Dit laatste gevoel overheerste zo erg dat mijn twijfels verdwenen. Het ondernemerschap was op mijn lijf geschreven.
Lees ook: stap twee, het maken van een ondernemingsplan
Ben jij zzp’er of ga je binnenkort die stap wagen? De leukste opdrachten vind je bij Zinzer! Schrijf je vrijblijvend in.