Cordina Dubbelman-Brouwers (42) is al 23 jaar werkzaam in de zorg. Haar werk is altijd erg variërend geweest, van wijkverpleegkundige tot aan praktijkopleider binnen de kraamzorg. Maar nergens werd ze zo blij van haar werk als bij haar huidige werkplek Dagelijks Leven. Cordina is hier locatiemanager van de vestiging Middelburg. “Het feit dat je deel mag uitmaken van de laatste levensfase van een bewoner vind ik heel mooi.”
“Ik heb ervaring met meerdere soorten doelgroepen binnen de zorg”, vertelt Cordina. “De reguliere zorg is niet mijn ding. Ik heb ook gewerkt als praktijkopleider in de kraamzorg, maar dat vond ik uiteindelijk helemaal niet leuk. Ik miste het werk waarvoor ik de zorg ben ingegaan. Toen heb ik ervoor gekozen om weer als verpleegkundige aan de slag te gaan en ben in de dementiezorg terecht gekomen.”
Dat maakt het verschil
Cordina geniet enorm van haar werk in de dementiezorg. Ze vertelt: “Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij dementie en dat vind ik jammer. Er wordt alleen gedacht aan mensen die hun geheugen verliezen en zorg nodig hebben, maar bij Dagelijks Leven kijken we verder dan dat. Onze bewoners hebben juist dagstructuur en activiteiten nodig. We vinden het levensverhaal van een bewoner erg belangrijk. Daar kijkt niet iedere instelling naar. De bewoners hebben vaak 80 jaar aan ervaringen en herinneringen. We behandelen ze niet als ‘klein kind’ omdat ze niet veel meer weten, maar we richten ons echt op de bewoner. We horen ze, we zien ze, we luisteren naar ze en we laten ze ook met rust als ze dat graag willen.”
De locatie waar Cordina werkt is kleinschalig: er wonen 21 mensen. Door de kleinschaligheid van de woon- en zorginstelling wordt er echt een band opgebouwd met zowel de bewoners als de naasten. “Het is mooi om te zien wanneer ik de locatie binnenloop en de bewoners echt weten wie ik ben. Je ziet een twinkel in hun ogen. De meeste bewoners wonen er twee tot vijf jaar, waardoor je merkt dat ze ook echt waarde aan je hechten. Dat vind ik zo bijzonder.” Voor de bewoners, maar ook voor de familie, zorgen ze ervoor dat het net voelt als thuis. “Als familie op bezoek komt, kunnen ze zelf koffie en thee pakken. Ook bij dagelijkse activiteiten kan de familie aanschuiven. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld weer een leuk moment met hun ouders beleven.”
Passende activiteiten
De activiteiten die worden georganiseerd worden op de bewoners afgestemd, maar er zijn meerdere activiteiten die wekelijks terugkeren. “We proberen op een leuke en haalbare manier een beweegactiviteit te doen met de bewoners. We doen dan bijvoorbeeld een dansje. Een keer per week doen we de macarena, omdat we het wekelijks herhalen zit het er bij de meeste goed in. Op deze manier proberen we de bewoners zo mobiel mogelijk te houden.” Er wordt niet alleen aan het lichaam gedacht. Ook het geheugen van de bewoners wordt getraind, vertelt Cordina: “Door middel van woordzoekers en geheugenspelletjes proberen we het geheugen van de bewoners zo lang mogelijk goed te houden. Daarnaast knutselen we, zoeken we schelpen op het strand en is er ruimte voor 1 op 1 activiteiten.”
De gewone zorg die Cordina en haar team bij Dagelijks Leven bieden, maakt het werk in haar ogen al bijzonder. Maar er zijn nog extra activiteiten die de kers op de taart zijn. “Onze bewoners reageren heel goed op dieren. Zo komen er weleens alpaca’s bij ons langs op de locatie, maar ook honden of boerderijdieren”, vertelt ze. “Deze momenten blijven echt hangen bij onze bewoners. Het contact tussen hen en de dieren is ontzettend mooi. Dieren hebben geen woorden nodig. De bewoners kunnen helemaal zichzelf zijn. We nemen de bewoners ook weleens mee naar de kaasboerderij. Er staan koeien en kalfjes die ze kunnen zien. Hier in de omgeving staan veel boerderijen, dus voor de meeste bewoners roept dat herinneringen op. Overigens gaat niet iedere bewoner mee. We kijken wie het leuk vindt en voor wie het haalbaar is. Ze zijn dus vrij om aan te geven of ze liever thuisblijven.”
Hartenwensen
Naast dit soort extra activiteiten werkt Cordina samen met de activiteitenbegeleiders ook aan ‘hartenwensen’. Er wordt dan met een bewoner en de naasten gekeken naar wat hij of zij graag nog zou willen doen in het leven en of dat haalbaar is. Het kan gaan om een kleine of wat grotere wens. Een recente hartenwens blijft Cordina altijd bij. “In mei wilde een van onze bewoonsters graag nog een keer in een klein vliegtuigje boven Zeeland vliegen. We zijn toen natuurlijk eerst met de familie in gesprek gegaan om te kijken of ze dit wel echt wilde doen. We hebben het meerdere keren aan haar gevraagd, maar iedere keer kwam de wens van het kleine vliegtuigje terug.”
En dus gingen ze het voor haar regelen. Dat was nog best spannend, vertelt Cordina: “Ik moest uiteindelijk met haar mee, terwijl ik enorm hoogtevrees heb. Als ik nu terugdenk aan dat moment kan ik daar nog emotioneel van worden. De afgelopen maanden is deze bewoonster best snel achteruitgaan. Wanneer we samen koffie drinken, hebben we het over de bijzondere vlucht en dan straalt ze gelijk. De vlucht is inmiddels alweer een paar maanden geleden, maar ze weet nog precies te vertellen wat ze allemaal heeft gezien. Ze lacht dan van oor tot oor. Dit was natuurlijk een grote hartenwens, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.”
Cordina ziet zichzelf nergens anders werken dan in de zorg. Vooral binnen de dementiezorg heeft ze echt haar plek gevonden. “Een plan B heb ik niet. Het leuke aan mijn werk nu vind ik de band die je opbouwt met de bewoners en de naasten. Je maakt deel uit van het laatste stukje van de bewoners hun leven en dat wil je zo goed en zo fijn mogelijk voor ze maken. We willen dat ze zich thuis voelen, dat ze regie houden over hun leven en hier begeleiden wij ze in. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Door de bewoners, mijn collega’s en de visie van Dagelijks Leven, die echt terug te zien is in ons werk. Met plezier naar je werk gaan is denk ik het belangrijkste dat er is.”