Een paar jaar geleden deed de zorgtechnologie zijn intrede in het verpleeghuis. Verpleegkundig specialist Merel huiverde van de gedachte: robots die menselijk contact moeten vervangen? Past koude technologie wel bij warme zorg? Ze deelt haar bevindingen.
Inmiddels weet ik gelukkig beter en weet ik dat deze warme technologie een heel mooie aanvulling kan zijn van het menselijke contact. Er is voor veel verschillende vragen een passende zorgtechnologie en dit is lang niet altijd een robot!
Veel innovatieve mogelijkheden
In het verpleeghuis wonen mensen met uiteenlopende problemen: van dementie tot hartfalen en van COPD tot mensen die een herseninfarct hebben doorgemaakt. Omdat de populatie zo divers is, is het fijn als je ook diverse hulpmiddelen in kan zetten. Zorgtechnologie zetten we bijvoorbeeld in als het reguliere aanbod van activiteiten niet goed aansluit bij een bewoner of om (op een andere manier) contact te maken met iemand met dementie. Bij onrust of slaapproblemen kan zorgtechnologie ook goed van pas komen. Onze organisatie heeft een zorgtechnologie bieb, hier kunnen zorgverleners een apparaat lenen om te proberen bij een bepaalde cliënt. Ook hebben we medewerkers die ons hier in kunnen adviseren.
Er bestaan zorgtechnologieën die ervoor zijn bedoeld om iemand te vermaken. Zo heb je bijvoorbeeld de Qwieck up: een grote projector die dia’s kan projecteren of kan afspelen. Veel groter dan een televisie en overal te gebruiken. Er zijn zelfs speciale sensuele dia’s te verkrijgen, voor bewoners die daar behoefte aan hebben. Om juist meer actief te zijn, zijn er technologieën in te zetten als de magic carpet of de belevenistafel, waarbij mensen gestimuleerd worden tot beweging en interactie.
Hulpmiddelen bij dementie en onrust
Bij ons in het verpleeghuis zetten we veel zorgtechnologie in bij mensen met dementie, veel hiervan kan thuis ook heel goed van pas komen. Zo heb je apparaten die op de juiste tijd de juiste medicatie verstrekken of iemand helpen herinneren om de medicatie in te nemen. Er zijn speciale dementieklokken, die iemand kunnen helpen bij het georiënteerd blijven in tijd.
Luister ook: onze podcast over dementie
Het mooiste vind ik misschien wel de hulpmiddelen die we kunnen inzetten tegen onrust of bij slaapproblemen. Hierbij kan je denken aan een kussen dat muziek afspeelt of een kussen dat lijkt te ademen, zodat het net is of je naast je partner slaapt. Ook de interactieve knuffeldieren zijn een groot succes bij ons op de afdeling. Ik zie dat iemand echt rustig wordt van het aaien van een knuffelkat die aan het spinnen is en af en toe miauwt.
Een apparaat voor veiligheid
Ook voor veiligheid van mensen met of zonder dementie is er veel op de markt. Wij maken bijvoorbeeld veel gebruik van een GPS-tracker waarmee mensen met dementie veilig zelfstandig op stap kunnen gaan. De zorgmedewerkers kunnen dan zien waar hij of zij is. Daarnaast is er de bekende domotica, waardoor bijvoorbeeld een afdelingsdeur gesloten blijft of leefcirkels in te stellen zijn.
Ik heb nu slechts enkele voorbeelden uitgelicht, maar er is echt nog veel meer! Ik vind het geweldig dat we voor zoveel vragen een passende zorgtechnologie in kunnen zetten. Voor bijna alles bestaat er wel iets! Natuurlijk is het uitproberen wat er bij iemand past. Dat de ene persoon rustig wordt van een knuffelkat, wil niet zeggen dat een ander daar ook rustig van wordt. In ieder geval geldt: baat het niet dan schaadt het ook zeker niet!