Dat veel verpleegkundigen denken aan het stoppen met hun baan is geen nieuwe ontwikkeling. Ze hebben te maken met een hoge werkdruk, er wordt veel flexibiliteit van ze gevraagd en de opkomst van zzp’ers wordt steeds groter. Het viel interim-zorgmanagers Silke Lavrijsen en Melanie Ann Anderson ook op dat steeds meer startende verpleegkundigen de zorg verlaten. Ze zijn gaan onderzoeken hoe dat komt.
Silke en Melanie Ann hebben elkaar ontmoet tijdens een opdracht en raakten in gesprek over de uitdagingen en vragen die spelen in de zorg. “Er speelt op dit moment een hoop”, vertelt Silke. “We begonnen met elkaar te sparren over de punten waar we in ons werk zelf tegenaan lopen.” Melanie Ann vervolgt: “Tijdens gesprekken die wij zelf voerden met verpleegkundigen, gaven zij een aantal dingen aan waar ze mee zaten. Dat werd soms bijna een emotioneel pleidooi. In de zorg zien we veel mensen vertrekken. Silke en ik zijn ons daardoor gaan afvragen waar het dan misgaat binnen het werkveld. Wat gebeurt er met een jonge verpleegkundige, waardoor ze al aan het eind van zijn of haar studie of in het begin van de carrière denkt: ik wil stoppen. Ondanks dat er al heel veel onderzoek naar wordt gedaan, zijn we blijkbaar nog onvoldoende in staat om hier in de praktijk een goed antwoord op te geven.”
In gesprek gaan
Om erachter te komen wat hun zorgcollega’s ervaren, begonnen Silke en Melanie Ann eerst met het afnemen van een aantal interviews. Hierbij deelden ze hun eigen ervaringen en werd er met elkaar gespard. Silke: “We gingen in gesprek met verpleegkundigen uit ons netwerk of die we tijdens ons werk tegen zijn gekomen. Zelf ben ik van origine verpleegkundige, waardoor ik een goede vertaling kon maken naar de praktijk. Wat ons gelijk opviel is dat er zoveel informatie uit de gesprekken kwam, dat we het anders wilden aanpakken. Naast onze gesprekken werden we ook via LinkedIn erg goed gevonden op het onderwerp en aan mensen gelinkt. Om alle input te verzamelen, hebben we uiteindelijk een enquête ontwikkeld.”
“De eerste post die we deelden op LinkedIn had 20.000 weergaven”, vertelt Melanie Ann. “Daarna kregen we enorm veel berichten, waardoor we wisten dat het een onderwerp is dat serieus speelt in het werkveld. We zijn nog steeds bezig met het verzamelen van reacties, omdat we een zo goed mogelijk beeld willen krijgen van alle individuele bevindingen.”
Verschillende oorzaken
Aangezien het onderzoek nog in volle gang is, kunnen er nog geen conclusies getrokken worden uit de antwoorden. Al valt het wel al duidelijk op dat de antwoorden overeenkomsten hebben. Silke legt uit: “Er zijn een aantal thema’s die er echt uit springen en een daarvan is het thema begeleiding. Wanneer je nog studeert heb je een vangnet waar je op terug kan vallen. Maar zodra je de echte praktijk binnenstapt, is het gevoel van dat vangnet weg. De zorg die je draagt voor iemand brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Wanneer je het gevoel hebt dat er onvoldoende begeleiding kan worden geboden, kan dat voor startende verpleegkundigen een reden zijn dat de emmer overloopt. En niet alleen het gebrek aan begeleiding speelt een rol. We zien in de reacties op ons onderzoek ook thema’s als waardering (in verschillende vormen) en het ervaren van werkdruk terug.”
Vooralsnog zien de interim-managers een grote diversiteit aan redenen voor vertrek. Silke vervolgt: “We durven voorzichtig te zeggen dat er onderwerpen zijn waar we relatief makkelijk invloed op uit kunnen oefenen, maar ook thema’s die een grotere uitdaging zullen zijn. We zijn benieuwd welke definitieve conclusies we kunnen trekken als we straks een grondige analyse doen op de reacties die we binnen krijgen op de enquête.”
Tijd voor verandering
De meeste mensen gaan in de zorg werken omdat ze er hart voor hebben, dat beamen Silke en Melanie Ann ook. Juist daarom is het zo jammer dat steeds meer verpleegkundigen tegen het vraagstuk aanlopen om te stoppen met hun werk. “Om te voorkomen dat verpleegkundigen vroegtijdig stoppen, stellen wij de vraag: hoe zorgen we ervoor dat iemand op zichzelf kan staan en genoeg vertrouwen heeft in zichzelf?”, vertelt Melanie Ann. “Het is belangrijk dat je als organisatie kijkt hoe deze persoon kan groeien en dat je als verpleegkundige voelt dat je kan omgaan met de verantwoordelijkheid die je krijgt. Je moet je hierbij gesteund voelen en het gevoel hebben dat je het werk langdurig kan blijven doen, waarbij je ook invloed kan uitoefenen.”
Om erachter te komen wat hiervoor nodig is, zijn de dames nog druk bezig met het verzamelen van antwoorden. Melanie Ann: “Naast al het wetenschappelijke onderzoek wat al veel door anderen wordt gedaan, vinden wij het belangrijk dat we juist vanuit de praktijk horen wat er speelt. Waar is er behoefte aan? En hoe kunnen we dat weer toepassen in de praktijk? We hopen daar ons steentje aan bij te kunnen dragen, zodat verpleegkundigen zich gehoord voelen en zich sterk genoeg voelen om hun carrière als verpleegkundige voort te zetten.”
Benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Volg Silke Lavrijsen en Melanie Ann Anderson dan op LinkedIn. Hier geven ze regelmatig updates over het onderwerp.