In het kader van de Week van de Werkstress geven Annemarie Groenendaal en Marja Pronk als de coaches van NurseStation wat extra tips om beter met werkdruk om te kunnen gaan. Opladen na een drukke werkdag is bijvoorbeeld erg belangrijk. Maar je grenzen bewaken speelt ook een grote rol. Vandaag daarom meer tips om beter ‘nee’ te leren zeggen.
Waarom vinden wij ‘nee’ zeggen zo lastig? Daar zijn verschillende redenen voor. Voor de meesten van ons geldt dat we anderen graag willen tevreden willen houden. Ook kan het zo zijn dat je last hebt van je (te) grote verantwoordelijkheidsgevoel.
Dit laatste is een fijne kwaliteit voor je werkgever. Die wordt er erg gelukkig van, want het werk wordt immers altijd gedaan. Maar ondertussen komt er aan jouw werkdag geen eind.
Niemand teleur willen stellen en potentiële conflicten liever uit de weg gaan: we hebben er allemaal wel eens last van. Het is ongetwijfeld heel herkenbaar voor elke medewerker in de zorg. Jouw behoefte om iedereen te vriend te willen houden en voor iedereen te zorgen is jouw talent.
Maar de grote vraag is: “Wie zorgt er voor jou?” Nu komt het slechte nieuws: niemand! ‘NEE’ leren zeggen is dus van levensbelang, want voor je het weet ren je heel hard jezelf voorbij en kieper je om. Dus neem jezelf en je gezondheid serieus, respecteer jezelf, ga voor jezelf zorgen en zeg wat vaker NEE!
Daar is niks mis mee. Want jouw werkgever, je patiënten, je familie, je vrienden… Ze hebben er allemaal baat bij als jij lekker in je vel zit en energie overhoudt aan het einde van de dag.
Drie tips om ‘nee’ te leren zeggen:
Realiseer je dat nee zeggen niet persoonlijk bedoeld is. Wees vriendelijk maar duidelijk en zeg nee als je nee bedoelt. Je zegt nee tegen de vraag die gesteld wordt, niet tegen de persoon die hem stelt.
Lastig? Oefen met nee zeggen. Oefening baart immers kunst. Begin met nee zeggen op iets kleins of onbeduidends (“Wilt u de pannenzegels?”) of probeer het eens met humor (zeg bijvoorbeeld op elke 3e vraag die jou gesteld wordt nee).
Nog steeds lastig? Stel het antwoord uit en geef jezelf hiermee bedenktijd. Dus zeg: ‘Ik wil daar even over nadenken, ik kom erop terug’, zodat je je agenda kunt checken of moed kunt verzamelen om alsnog nee te zeggen. En ook als er niets in je agenda staat, heb jij het recht om nee te zeggen!