Cynthia Liesdek werkt als psychiater bij DNZ en vertelt over haar ervaringen uit het werkveld.
Voordat ik in Groningen ging werken, heb ik als psychiater bij verschillende GGZ-instellingen gewerkt. Wat mij opvalt is dat een patiënt bij een eerste psychose bijvoorbeeld niet snel bij een ambulant team terecht kan. Bij de ene organisatie is er meer samenhang tussen de kliniek en ambulante zorg dan bij de andere.
Ik heb bij een organisatie gewerkt waar er met doorlopende zorglijnen werd gewerkt. Het ambulante team was verantwoordelijk voor de behandeling bij opname. Aan de andere kant van het spectrum zitten GGZ-organisaties waar geen samenhang is. Elk team heeft weer andere toelatingseisen voordat een patiënt bij ze terecht kan. Dit leidt soms tot moeilijke situaties als een patiënt niet in een hokje past.
Mevr X is een patiënte die voor het eerst een psychose doormaakt nadat ze jarenlang marihuana heeft gebruikt. Ze is kortdurend opgenomen en de psychose was na een paar weken weer verbleekt. Mevrouw X moest worden aangemeld bij een ambulant team. Toen ze psychotisch was, had ze allerlei belevingen waarbij ze het gevoel had dat ze werd achtervolgd. Bij angst voor bedreiging ging ze slaan en schoppen. Hierdoor kwam ze een paar dagen in de separeerruimte terecht.
Mevrouw bleef weken opgenomen omdat het moeilijk was om voor haar een goed nabehandeltraject te vinden. Overal zijn er wachtlijsten. Mevrouw voldoet niet aan de criteria die de ambulante teams hadden opgesteld voor nabehandeling. Het is een uitdaging om de GGZ zo te organiseren dat elke individu erin past en de zorg die nodig is geleverd kan worden. Het is dan de kunst om niet verbitterd of gefrustreerd te raken.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.