Heb je ook zo’n tv-programma dat je regelmatig kijkt, maar misschien een beetje in de categorie ‘guilty pleasure’ thuishoort? Bij mij is dat ‘Ultimate Survival’, het programma van Bear Grylls, een jongeman die de hele wereld over reist en probeert te overleven in de meest extreme omstandigheden. Hij weet dat hij risico loopt, maar hij heeft ook voldoende kennis hoe met deze risico’s om te gaan. Vorige week kwam er een verpleegkundige op mijn spreekuur. Bij haar verhaal moest ik meteen denken aan ‘Ultimate Survival’.
Niet dat deze verpleegkundige in woestijnen of op gletsjers werkt, nee, zij werkt in de nachtdienst. En dat is ook een extreme omstandigheid voor het lichaam. Vooral op het gebied van eten liggen daarbij allerlei gevaren op de loer. Honger. Vermoeidheid. Verveling. Verleidingen. Lekkernijen van patiënten. Ze liggen als gluiperige slangen op de loer. Geen wonder dat nachtdiensten vaak tot extra kilo’s leiden.
Acht ultimate survival tips voor de nachtdienst
En dat niet alleen. Ook voor je gezondheid brengen nachtdiensten risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. Daarom geef ik de verpleegkundige 8 Ultimate Survival tips voor voeding tijdens de nachtdienst. Draai jij ook nachtdiensten? Gebruik deze tips!
Probeer in je nachtdienst 3 maaltijden te verdelen. Bijvoorbeeld: Eet rond de normale avondetenstijd een warme maaltijd, eet tijdens je nachtdienst een maaltijd (dat is je ‘lunch’) en eet in de ochtend nog een klein ontbijt. Dit helpt je biologische eetklok in balans te houden.
Zorg voor voldoende eiwitten in je maaltijden en tussendoortjes. Eiwitrijke producten zijn onder andere peulvruchten, vis, gevogelte, schelpdieren, eieren, zuivel en noten. Zorg dat je eerste twee maaltijden eiwitrijk en koolhydraatarm zijn en de derde maaltijd juist koolhydraatrijk. Eiwitten bevorderen de alertheid. Koolhydraten bevorderen de slaap.
Snoep en koek en andere zoete snacks geven weinig energie. Sterker nog, je wordt er sneller moe van en krijgt alleen maar meer zin in snoepen. Neem ze dus niet, maar…
Je kunt natuurlijk wel trek krijgen tussendoor. Kies dan voor gezonde snacks als noten, rauwkost, een cracker/rijstwafel met beleg of zuivel tussendoor.
In de nacht maakt je lichaam minder insuline aan, waardoor de bloedsuikerspiegel over een langere tijd hoger kan zijn. Dit kan op termijn leiden tot diabetes. Probeer daarom de inname van suikerrijke dranken, snoep en fruit in de nacht te beperken.
Heb je na de nachtdienst in de ochtend trek in een tussendoortje? Dan is het belangrijk om niet te veel te eten, anders kan je minder goed slapen. Eet bijvoorbeeld nog een beetje yoghurt, een cracker of beschuit, een beetje fruit of groente of drink een glas warme melk.
Wellicht heb je weer een beetje trek als je wakker wordt. Kies dan voor een kleine, licht verteerbare maaltijd, zodat je in de avond weer goed kunt eten. Eet bijvoorbeeld soep, salade of een schaaltje yoghurt met muesli.
Het is beter om 3 – 4 uur voor het slapen cafeïne te vermijden. Cafeïne zorgt namelijk voor een kortere slaapduur en een slechtere slaapkwaliteit. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook zwarte en groene thee, chocolade en in chocolademelk.
Hopelijk heb je met deze tips een rugzak vol gereedschap voor een Ultimate Survival in de nachtdienst en ben jij elk gevaar net een beetje slimmer af. Succes en survive!
Heb je vragen over voeding of wil je persoonlijke tips hoe jij het best kan eten tijdens de nachtdienst? Neem gerust contact op met een diëtist van Diëtheek.