Het kan een hele uitdaging zijn om elke week weer gevarieerde maaltijden op tafel te zetten. Je wil voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, niet altijd maar hetzelfde eten en het liefst ook nog snel klaar zijn met koken. Toch is het met een paar simpele trucs goed mogelijk om elke dag iets voedzaams en lekkers op tafel te zetten.
Gevarieerd eten is essentieel voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, want in elk product zitten weer verschillende vitaminen mineralen en antioxidanten. Als je daar genoeg van binnenkrijgt, zal je bijvoorbeeld een sterker immuunsysteem hebben waardoor je beter in je vel zit en minder vaak ziek wordt.
Ook je mentale gezondheid is gebaat bij een goed voedingspatroon. Probeer dus regelmatig nieuwe gerechten uit, met andere smaken en kruiden. Door deze stappen te volgen en te experimenteren, kan je een afwisselend en smakelijk weekmenu samenstellen dat in smaak zal vallen bij het hele gezin. Eet smakelijk!
Stap 1: Duik in de kastjes
Voordat je begint met een menu is het belangrijk om te weten hoe je week eruit gaat zien. Krijg je extra eters over de vloer en zijn die ergens allergisch voor? Of ga je zelf misschien ergens eten, waardoor je een dag minder hoeft te plannen. Vergeet ook niet om ruimte vrij te houden voor een restjesdag, zodat je niks weg hoeft te gooien.
Check vervolgens eerst wat je nog in huis hebt. Ga alle kastjes af (vergeet ook de vriezer niet) en maak een lijstje van de producten die je kan gebruiken in je gerechten. Dit kunnen producten zijn waar je een ruime voorraad van hebt, zoals pasta en rijst, maar ook dingen die binnenkort over datum gaan.
Stap 2: Bepaal je basisproducten
Als jouw doel is om gevarieerd te eten, kan je elke week een aantal basisproducten kiezen die in je maaltijden terug gaan komen. Kies iedere week bijvoorbeeld drie verschillende groentes en fruitsoorten, die je vorige week niet op het menu had staan. Let daarbij vooral ook op wat er in het seizoen is.
Ook kan je afwisselen in je koolhydraten: ga bijvoorbeeld voor 1 pastagerecht, 1 rijstgerecht, 1 keer wraps en 1 keer aardappelen. Vergeet hierbij ook niet om na te denken over je ontbijt en lunch, want dat hoeft natuurlijk echt niet elke dag hetzelfde broodtrommeltje te zijn.
Stap 3: Plan je maaltijden
Nu je weet wat je basisproducten zijn, kan je er recepten bij gaan zoeken. Wordt het een pasta bolognese of juist iets met een roomsaus? En maak je wraps met kip of ga je deze week voor een vleesvervanger? Zo ga je al je basisingrediënten af. Je kan er ook voor kiezen om elke dag een thema te geven. Denk bijvoorbeeld aan maandag vega-dag, elke dinsdag vis, op vrijdag de restjes en zaterdag lekker comfortfood.
Het kan handig zijn om al je linkjes naar recepten op een plek te bewaren. Dit kan heel makkelijk in een Word-document of notities app, maar er zijn ook speciale apps voor recepten. Op deze manier wordt het in de toekomst alleen maar makkelijker om je weekmenu’s samen te stellen.
Stap 4: Het boodschappenlijstje
Zodra je hebt besloten wat je komende week gaat eten, kan je beginnen met het boodschappenlijstje. Ga elk recept af en noteer wat je er precies voor nodig hebt. Vergeet niet om even te controleren voor hoeveel personen het recept is, zodat je waar nodig kan aanpassen. En alles wat je nog in de kast hebt liggen hoef je natuurlijk niet te kopen!
Hierna is het alleen nog maar een kwestie van een tripje naar de supermarkt. Natuurlijk kan je er ook nog voor kiezen om aan de slag te gaan met mealpreppen. Voorbereiding kan je namelijk een hoop tijd en stress besparen. En zo weet je ook zeker dat je elke dag een gezonde maaltijd op tafel zet.