We herkennen het allemaal wel: die eerste ongemakkelijke werkdag. Het onzeker aftasten welke omgangsvormen op deze afdeling gangbaar zijn en maar hopen dat je geen domme vragen stelt. Gelukkig kan je de eerste werkdag met een goede voorbereiding een stuk makkelijker maken, vertelt verpleegkundige Irene.
Die allereerst dag in een nieuw team, ik weet maar al te goed hoe dat is. Jezelf steeds maar weer opnieuw voorstellen zodat je zeker weet dat je geen enkele collega overslaat, telkens weer verdwaald raken, met een overvolle blaas of rammelende maag geduldig wachten tot er ruimte voor een pauze is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een nieuwe start in Zwitserland
Recentelijk heb ik er nog mee te maken gehad. Ik werk regelmatig periodes in het buitenland en zo zat ik de afgelopen periode in Zwitserland. Vol spanning vertrek ik ’s ochtends vroeg ruim op tijd naar het ziekenhuis. Dit keer begin ik niet alleen op een nieuwe werklocatie, maar zit ik zelfs in een land waar ik de cultuur nog niet goed ken. Het is buiten nog donker en ik zie enkel wat besneeuwde bergtoppen om me heen. Ik heb geen idee wat me te wachten staat en besluit het allemaal maar op me af te laten komen.
Wanneer ik de deur van de afdeling open en enthousiast roep dat het mijn eerste werkdag is, word ik direct naar de collega gebracht die me vandaag wegwijs zal maken op mijn nieuwe afdeling. Hij stelt zichzelf voor als Johannes en blijkt de teamleider te zijn. In verband met personeelstekort staat hij vandaag op de werkvloer en is het aan hem om mij in te werken. Ik word dan ook met open armen ontvangen.
Begin met observeren
Ken je het gezegde de kat uit de boom kijken? Dat is precies wat er centraal staat tijdens een eerste werkweek. Nieuwe indrukken opdoen, collega’s leren kennen en de weg zien te vinden op je nieuwe afdeling. De tijd nemen om te observeren hoe er gewerkt wordt, je flexibel opstellen en meegaan in de werkwijze van de afdeling horen hier ook bij.
Wanneer ik op een nieuwe werkplek start, merk ik dat collega’s altijd eerst aftasten wie ik ben en welke competenties ik in huis heb. Pas daarna ontstaat er een vertrouwensband. Het is dan ook belangrijk om transparant te zijn. Dit doe je door je collega’s inzicht te geven in je kennis en kunde, ze te laten weten welke handelingen je zelfstandig kan uitvoeren en bij welke zaken je (nog) hulp nodig hebt.
Ondanks dat sommige handelingen in Nederland routine voor me zijn en ik ze op de automatische piloot kan uitvoeren, vraag ik in het buitenland altijd eerst om nog een keertje mee te kijken. Als dat niet lukt, raadpleeg ik het protocol, zodat ik altijd op de hoogte ben van de juiste werkwijze. Ik vraag liever een keer extra om hulp dan dat ik ga aanmodderen met iets waar ik eigenlijk geen kaas van heb gegeten. Je zal merken dat dit ook vertrouwen wekt bij je collega’s.
Noteer belangrijke dingen
Vragen stellen is natuurlijk helemaal oké en part of the deal, maar overdrijf het niet. Een eerste werkdag is niet alleen intensief voor jou, maar ook voor de collega die je wegwijs moet maken. Gewapend met mijn notitieboekje volg ik mijn collega en noteer ik de belangrijkste zaken zoals inlogcodes en afdelingsafspraken, zodat ik deze niet steeds opnieuw hoef te vragen.
Daarmee maak ik het mezelf niet alleen een stukje makkelijker, maar kom ik ook nog eens geïnteresseerd over. In de pauzemomenten vraag ik mijn collega’s hoelang ze al op de afdeling werken en wat hun interesses buiten het werk om zijn. Zo komt er vanzelf een gesprek op gang waarin ik mijn collega’s alvast wat beter kan leren kennen.
Veel tijd om vragen te stellen was er in mijn geval niet, dus werd het direct mijn handen uit de mouwen steken en mijn steentje bijdragen waar mogelijk. In de afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan met het werken in de flexpoule, waardoor ik eraan gewend ben geraakt om steeds weer in een nieuwe omgeving te werken, mezelf flexibel op te stellen en te vertrouwen op mijn klinische blik als verpleegkundige. Ik ga terug naar de start en maak gebruik van mijn competenties als verpleegkundige.
Opper nog even geen nieuwe ideeën
Ook al ben ik jaren geleden al afgestudeerd, tijdens mijn eerste werkweek op een nieuw plek duik ik altijd weer even terug in de rol van student. Ik begin met een frisse blik en laat het allemaal op me afkomen. Natuurlijk zal je weleens dingen signaleren die je persoonlijk anders aan zou willen pakken, maar het is beter om deze ideeën nog even te parkeren voor een later moment. Je wil als nieuwkomer nu eenmaal niet de betweter of de wereldverbeteraar uithangen. Een eerste goede indruk is immers belangrijk, nietwaar?
Moe maar voldaan kom ik thuis van mijn eerste werkdag en plof ik met een kop thee op de bank. Het zit er weer op! Ik heb het weer overleefd! Binnenkort ga ik weer terug naar start en begint het riedeltje weer vrolijk opnieuw. Ik zal gaan werken in het ziekenhuis in Zweisimmen. Voor mij een nieuw ziekenhuis en een nieuwe locatie. Daar gaan we weer. Hallo nieuwe werkplek!