De zomer! Wat is het toch een heerlijk seizoen. Zeker wanneer de zon zich volop laat zien en het lekker warm is. De meeste mensen zijn vrolijker wanneer het mooi weer is, maar dat geldt niet voor iedereen. Het weer heeft invloed op onze gemoedstoestand, vooral in landen waar het klimaat meer wisselvallig is, zoals in Nederland. Het is dus goed om daar tijdens je werk een beetje rekening mee te houden. Warme lucht met een hoge luchtvochtigheid, je weet wel, dat broeierige warme weer, kan leiden tot oververhitting. En dat zorgt voor concentratieverlies en prikkelbaarheid.
Als het warm is hebben mensen ook een korter lontje. Oplopende emoties zitten de inhoud van een gesprek in de weg. Daarom drie tips om je hoofd koel te houden tijdens gesprekken waarbij de emoties oplopen:
Benoem de emotie die je bij de ander waarneemt.
Dit is echt een krachtige tool. Iemand die bijvoorbeeld boos is, wordt rustiger wanneer je dit, zonder oordeel, benoemt. “Ik zie dat u boos bent.” Je kunt ook zeggen: “Ik zie dat het u behoorlijk raakt.” Zeg wat het beste bij de situatie past, en waar jij je prettig bij voelt. Het benoemen van de emotie zorgt dat de ander zich gezien voelt en meestal is het effect dat de ander rustiger wordt, zodat je met elkaar verder kunt praten. Deze tip werkt vaak het beste wanneer iemand al boos is, voordat jij met hem/haar in gesprek komt.
Neem een time-out!
Als het moment het toelaat, is een time-out een geweldige manier om even af te koelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen wanneer je met een collega in conflict dreigt te komen. Zeg dat je er nog dezelfde dag op terug komt. Zo geef je jezelf tijd om rustig te worden en afstand te nemen van de situatie. Dit kun je prima inzetten om ervoor te zorgen dat de emoties niet verder oplopen en je daadwerkelijk ruzie krijgt.
Maak een grapje.
Doe dit alleen als je weet wat er precies aan de hand is. Humor relativeert, breekt het ijs, maar kan ook voor een beetje verkoeling zorgen. En het helpt jou ook om met mildheid naar de situatie te kijken. Een grapje kan voorkomen dat iemand in een bepaalde emotie schiet. Bijvoorbeeld, wanneer je ziet dat iemand zich druk maakt. Humor is een goede manier om oplopende emoties te voorkomen, ook bij jezelf.