Ik combineer mijn werk als verpleegkundige al jaren met mijn liefde voor reizen. Regelmatig vertrek ik een periode naar het buitenland om daar in te springen bij een lokaal ziekenhuis. Zo werkte ik eerder in Thailand, Ghana en Aruba. Ik ben net terug van een periode op Curaçao.
Mijn eerste reis zorgde voor een flinke cultuurshock. De eerste keer dat ik in mijn eentje naar het buitenland vertrok, ging ik als verpleegkundige aan de slag in Ghana. Wat had ik dat onderschat! Ik werd geconfronteerd met leven en dood en moest een flinke stap terug in de tijd nemen. Improviseren was het keyword en ik mocht van geluk spreken wanneer de middelen die ik nodig had voor mijn wondbehandeling voorradig waren. De dingen die in Nederland zo vanzelfsprekend waren, leken hier niet te bestaan.
De eerste stapjes
In dat prille begin stond ik als verpleegkundige nog niet zo sterk in mijn schoenen als nu, waardoor ik flink met mezelf geconfronteerd werd. Deze werkperiode duurde ‘maar’ een maand en ik was achteraf blij om weer in Nederland te zijn. Ik had echt even tijd nodig om bij te komen van alle indrukken, geen haar op mijn hoofd die overwoog om weer op avontuur te gaan! Toch vertrok ik een paar jaar later opnieuw naar het buitenland.
Zeker wanneer je voor de eerste keer aan het werk gaat in het buitenland komt er veel op je af. Ik raad je dan ook aan om zeker de eerste keer via een detacheringsbureau te gaan. Hierdoor wordt alles voor je geregeld en heb je altijd een contactpersoon om op terug te vallen. Bovendien ga je samen op reis met andere verpleegkundigen die zich in hetzelfde schuitje bevinden als jij. Op deze manier leg je makkelijker contact en bouw je een band op met elkaar.
Een eerste ervaring van werken in het buitenland is niet makkelijk, leg de lat voor jezelf dan ook niet te hoog. Begin bijvoorbeeld in een Nederlandstalig of Engelstalig land, zoals bijvoorbeeld de Caribische eilanden. Zo kun je laagdrempelig beginnen, in je eigen taal ervaren hoe het is om weg van je thuisfront te zijn en leren hoe het is om uit je vertrouwde omgeving te werken.
Wat heb je nodig?
De werkervaringen in het buitenland leerde me dat het belangrijk is om sterk in je schoenen te staan en te kunnen relativeren. Er komt veel op je af en je bent vaak op jezelf aangewezen. Belangrijke competenties om zo’n avontuur aan te gaan zijn doorzettingsvermogen, sterk in je schoenen staan, flexibiliteit en een open houding.
Het heeft mij erg geholpen om energie in mijn nieuwe team te steken, er open in te gaan en contact te leggen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, vragen stellen en interesse tonen maakt vaak al een enorm verschil. Vergeet niet dat jij voor het team ook een nieuw gezicht bent. Geef hen in het begin daarom ook de ruimte. Een nieuw team leren kennen heeft altijd tijd nodig en in het buitenland is dat niet anders.
Weet wat je te wachten staat
Eenmaal aan het werk blijft het belangrijk om te vertrouwen op je klinische blik. Deze basis is in elk land hetzelfde en wordt niet door cultuur bepaald, daar kan je dus altijd op terugvallen. Ziektebeelden en symptomen uiten zich op dezelfde manier, al zal je mogelijk wel te maken krijgen met een andere patiëntenpopulatie. Vaak zie je ziektebeelden die gekoppeld zijn aan culturele situaties. Mijn patiënten op Curaçao hadden vaak last van een hoge bloeddruk, obesitas, diabetes en hart/vaatziekten, iets dat in Nederland wat minder voorkomt. Natuurlijk hebben we het hier in Nederland ook, maar op Curaçao heeft het overgrote deel van de bevolking met één of meerdere van deze ziektebeelden te maken.
Reis niet naar het buitenland met het idee om de zorg daar te gaan verbeteren, dat gaat namelijk echt niet gebeuren. Verpleegkundigen werken daar al jaren op een bepaalde manier en zijn opgeleid om dit zo te doen. Stel je open voor hun werkwijzen en ervaar hoe het ook anders kan. Ik verzeker je ervan dat dit je horizon verbreedt. Pas wanneer je wat langer in het buitenland verblijft, kan je voorzichtig je kritische blik delen met je collega’s. Soms vragen ze daar ook om. Maar ervaar tot die tijd vooral hoe zíj het doen!
Luister ook naar de podcast
Als verpleegkundige ben je nooit uitgeleerd. In De Interventie gaat Rebecca Looijen het gesprek aan met ervaringsdeskundigen die je inspireren. Kan jij ook werken op een tropisch eiland? Hoe geef je eigenlijk goede stagebegeleiding? En hoe werken sommige ziektebeelden precies? Een podcast voor en door zorgverleners, gemaakt door Nursestation.
In deze eerste aflevering gaan we in gesprek met verpleegkundige Irene Klaassen. Een leuk gesprek over hoe het nu echt is om te werken in het buitenland.