Coöperatieve samenwerking binnen de GGZ, op een vernieuwende manier. Dat is waar DNZ, samen met zelfstandige zorgverleners, hard aan werkt. Daarmee hopen ze de psychiatrie weer menselijk te maken en zorgaanbieders weer succesvol te laten lopen.
Michiel Jansen is teamcoördinator verpleegkundig psychiatrie bij DNZ en gespecialiseerd in het HIC-model. “Ik help mensen te stabiliseren vanuit een crisissituatie, zoals verslaving, psychose en persoonlijkheidsstoornissen”, legt hij uit.
Zo min mogelijk dwang en drang
“Vroeger werd je al heel snel opgesloten met wat medicatie, maar wat wij nu in de acute psychiatrie heel goed doen, is het werken met de nieuwe methodiek HIC. High Intensive Care: waarbij dwang en drang zo min mogelijk wordt toegepast. Eigenlijk zorg je ervoor dat er meer menselijkheid komt in een onmenselijke situatie. Een opname is vaak een heel vervelende gebeurtenis voor iemand, maar wij willen dat graag beter doen. We gaan mensen helpen door nabijheid te tonen. Door minder dwang en drang toepassen. Door te zeggen: ik ben er en ik wil naar je luisteren, in plaats van ik ben er en ik ga je opsluiten.”
DNZ richt zich op de complexe zorg, waarbij er voornamelijk gewerkt wordt met GGZ- en VG-doelgroepen met meervoudige zorgvragen en (ernstige) gedragsproblematiek. In opdracht van zorgaanbieders met een hulpvraag, stelt DNZ teams samen die hen komen versterken. Dan gaat het bijvoorbeeld om zorgaanbieders waarbij er iets in het werkproces niet helemaal optimaal loopt.
Niet zomaar een uitzendkracht
Jansen: “We werken voornamelijk met zzp’ers die samen een eliteteam vormen, waarbij ze de situatie van de klant kunnen verbeteren. Dat doen we door de zorgmedewerkers weer in hun kracht te zetten, waardoor ze weer enthousiast worden. We komen binnen, zorgen ervoor dat het team een bepaalde kwaliteitsimpuls krijgt en zorgen bijvoorbeeld een beleidsplan.”
Daarnaast geeft het team voorlichting over nieuwe methodieken, klinische lessen of laten ze de medewerkers herinneren waar ze eigenlijk heel goed in zijn. “Je probeert mensen te coachen en ervoor te zorgen dat ze weer plezier uit hun werk halen, want daar heeft iedereen baat bij.”
En daardoor is het team ‘niet zomaar een uitzendkracht’, vertelt Jansen. “We nemen echt onze kennis en kunde mee. We staan op de vloer en denken mee. Het is af en toe ook echt wel spannend. De grootste uitdaging zit ‘m in het vertrouwen winnen. Daarvoor moet je blijven investeren in de mensen om je heen, maar ook het vertrouwen teruggeven. Het maakt niet uit dat er fouten worden gemaakt, dat doen we allemaal, maar laten we er vooral van leren. Dan komt het goed.”
Eigenaar van een stukje bedrijf worden
In andere gevallen heeft de opdrachtgever een afdeling die slecht loopt, waarbij het ook een mogelijkheid is om daar een intensieve samenwerking van te maken. Denk daarbij aan specialisten als cardiologen die hun eigen afdeling runnen. Zij zijn samen volledig verantwoordelijk, maar delen ook samen in de omzet. “De partners zijn gemotiveerd om het tot een succes te maken: ze zijn eigenaar van het stukje bedrijf. Je ziet dan uiteindelijk dat er minder ziekteverzuim is, wat een groot probleem is in de zorg”, vertelt Jansen enthousiast.
Uiteindelijk wordt er goede zorg geboden en is dat ook nog eens winstgevend. Dat is niet altijd heel populair om te benoemen, maar feit is wel dat de zorg erg duur is. Die rekening betalen we met z’n allen. Jansen: “Maar als we iets commerciëler zouden denken, dan kunnen we door marktwerking die kosten naar beneden drukken. Bij positieve resultaten op de balans, kan je de zorg die je levert ook verantwoorden. En vaak kan er met de gemaakte winst ook weer extra geïnvesteerd worden in de zorg. Dat is natuurlijk geweldig.”
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.