Waar komt het vak verpleegkunde vandaan? En welke grote voorbeelden gingen jou voor? Het wordt binnenkort heel makkelijk en leuk om iets over de achtergrond van je eigen vak te weten te komen. Want op 12 mei 2014 opent het Florence Nightingale Instituut een compleet nieuw online kenniscentrum waar je alles terugvindt over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Directeur Nannie Wiegman vertelt over de laatste ontwikkelingen.
Sprong
“De huidige site de we hebben voor het Florence Nightingale Instituut is bedoeld als ondersteuning van het museum dat we tot eind 2012 in het plaatsje Zetten hadden. Het is een informatieve website over wie we zijn en wat we doen en ook met wat extra informatie. De stap die we nu gaan zetten met de nieuwe website is een hele leuke stap. We maken echt de sprong naar een online kenniscentrum. Aan de hand van themadossiers kun je straks helemaal door de site heen scrollen en je eigen thema’s bij elkaar klikken. Ben je bijvoorbeeld wijkverpleegkundige, dan zie je alle informatie en materialen die met de geschiedenis van de wijkverpleging te maken hebben.”
Drive
“We hebben om verschillende redenen voor deze stap gekozen. Ten eerste zag ik dat onze doelgroep op een andere manier geïnteresseerd is in de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Een museum in een stenen gebouw waar je dan met de trein naar toe komt, is niet meer de vorm die aansluit bij de wensen van nu. Maar de drive om het verpleegkundig erfgoed onder de aandacht te brengen bleef even groot. We zagen ook dat er belangstelling voor was, alleen de vorm waarin we het verhaal wilden vertellen moest anders. Ik heb toen besloten om het museum dicht te doen en na te denken over een nieuwe vorm.”
Van traditioneel museum tot online kenniscentrum
“Dat is ook een tweede reden dat we hebben gekozen voor een online kenniscentrum. De mogelijkheden om het verhaal vorm te geven zijn bijna onbeperkt. In het museum konden we een object in een vitrine plaatsen met een bordje erbij. Nu kunnen we op veel meer verschillende manieren het verhaal van de zusters van vroeger in beeld brengen. Alle objecten zijn 3D gefotografeerd en er zijn filmpjes, interviews, documenten en nog veel meer. Je kunt informatie ook makkelijk met elkaar combineren zodat je een duidelijker beeld krijgt van hoe het er vroeger aan toeging. Er zijn zoveel leuke mogelijkheden dat we elke dag weer nieuwe thema’s bedenken.”
Cadeau voor Denemarken
“Een bijkomend voordeel is dat stukken makkelijker uitgeleend kunnen worden, ook over de grenzen heen. Ik was een keer in Denemarken en zag daar in het museum een prachtig wandkleed. Het bleek een cadeau dat Nederlandse verpleegsters geborduurd hadden voor hun Deense collega’s. Als dank voor hun steun tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik wilde heel graag dat wandkleed een keer tentoonstellen. Dat kan ik nu doen. ”
Waarom
“Het is natuurlijk lastig om precies uit te leggen wat je als verpleegkundige van nu kunt hebben aan kennis van de geschiedenis. Maar ik denk dat het enorm stimulerend is om te zien dat jouw vak al 150 jaar bestaat. Dat je als professional in een lange traditie staat. Dat geeft veel beroepstrots. Daarnaast kunnen wij antwoord geven op ontwikkelingen die vandaag de dag heel actueel zijn. Je ziet nu dat de wijkverpleegkundige weer op het schild wordt geheven. Natuurlijk hoef je het niet precies zo te doen als 50 jaar geleden toen de wijkverpleegkundigen op de solex rondreden, maar je kunt wel kijken naar de waarden die toen belangrijk waren en wat dat betekent voor onze ambities vandaag de dag.”
Inspiratie
“Toen ik zelf in opleiding was voor verpleegkundige aan het VU ziekenhuis, hadden we geschiedenisles van Aly van der Meij, de schrijfster van een van de meest bekende werken over de geschiedenis van de verpleegkunde. Ik hing aan haar lippen. Ze stuurde ons dan met een opdrachtje naar onze werkplek. Bijvoorbeeld: ‘let eens op hoe de verhouding is tussen arts en verpleegkundige’. Als wij dan terugkwamen, hadden we daar wel een mening over. Zij greep dat soort observaties aan om onderwerpen in de historische context te plaatsen. Geweldig vond ik dat. In ons nieuwe online kenniscentrum wordt dat ook het aanknopingspunt. We proberen vanuit het heden terug te kijken naar de geschiedenis en te kijken hoe de zaken dan zijn ontwikkeld.”
Het land in
“We houden het overigens niet alleen bij het online kenniscentrum. Na 12 mei gaan we ook het land in met onze mobiele activiteiten. Als we geen live museum hebben, is het toch goed om mensen af en toe meer gevoel te geven bij sommige stukken en de geschiedenis tentoon te stellen. We doen dat nu ook al bijvoorbeeld met de modeshow van historische verpleegstersuniformen. Zo zijn er straks meer mogelijkheden waarmee we op locatie events op maat kunnen maken. Voor een jubileum, een bijeenkomst of andere gebeurtenis.
Maar eerst werken we nog even hard door het aan het nieuwe online kenniscentrum waar iedereen vanaf 12 mei een kijkje kan komen nemen.”