Liza is verpleegkundige in de wijk en Amber is wijkverpleegkundige. Zij werken bij Thuiszorg Zuidwest Friesland in Sneek. Omdat veel mensen een bepaald idee hebben van werken in de thuiszorg, willen beiden eens toelichten dat werken in de wijk meer is dan de ADL verrichten, iemands haar verzorgen of medicatie klaarzetten.
De wijk heeft helaas nog steeds een stoffig imago. Het omgekeerde is waar!
Werken in de wijk staat bijna nooit op nummer één onder de leerlingen van een opleiding in de zorg. Maar als ze eenmaal stage hebben gelopen in de thuiszorg, verandert dat beeld vaak. Thuiszorg ZWF heeft een manier gevonden om de stages van leerlingen aantrekkelijker te maken en zodanig dat ze ook direct een goed beeld krijgen wat werken in de wijk inhoudt. Daarnaast zit Thuiszorg ZWF niet stil. Zij vinden dat werken in de wijk/thuiszorg meer is dan alleen maar de directe cliëntenzorg. Je inleven in wat er speelt in de wijk, inspringen daar waar problemen zijn; zoeken naar oplossingen. En dat maakt het werken in de wijk volgens deze twee verpleegkundigen nu juist zo aantrekkelijk.
Even voorstellen
Liza Bleeker (rechts op de fietsfoto) is 46 jaar en werkt al 12 jaar in de thuiszorg: “Een baan als verpleegkundige in de wijk is zeer divers. Zo ben je bezig met directe cliëntenzorg in een ronde in de wijk, dan ben je supervisor in een complexe casus in de wijk, stem je een zorgplan af, evalueer je zorg, doe je een intake bij een nieuwe cliënt of draai je een bereikbaarheidsdienst. Die diversiteit maakt mijn werk leuk.”
Amber Westerhof is nu 7,5 jaar wijkverpleegkundige: “Als wijkverpleegkundige ben ik de eindverantwoordelijke van het team. Het team is zelfsturend en regelt veel zelf. Als wijkverpleegkundige indiceer ik de zorg naar aanleiding van het samen met de cliënt opgestelde zorgplan. Samen met het team zorg ik voor kwalitatief goede zorg, elke dag.
Pilot voor stagiairs
Onder leerlingen van een opleiding tot verpleegkundige bestaat vaak nog het beeld dat de wijk een suffig imago heeft. Iedereen wil het liefst stage lopen in het ziekenhuis. Amber: “Maar juist in de wijk heb je steeds vaker complexe casuïstieken. Dit komt omdat mensen later naar een verzorgingshuis gaan of sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden.” Om stagiair(e)s te enthousiasmeren voor het werken in de thuiszorg is Thuiszorg ZWF een pilot gestart die afgelopen jaar zeer goed is bevallen. Amber: “We creëren onder stagiaires een minileerteam waar een mbo verpleegkunde stagiaire in zit, een hbo verpleegkunde stagiaire en een verzorgende IG stagiaire. Dit team krijgt haar eigen cliënten en regelt op eigen niveau de zorg, onder begeleiding. Van intake tot de zorg leveren en van zelf een rooster maken tot alles wat erbij komt kijken. Wat wij in het groot doen, doen de stagiaires in het klein.” De stagiaires ervaren dus echt wat het werken in de thuiszorg inhoudt. Met alles erop en eraan. Omdat de pilot onder cliënten, stagiaires en het team van Liza en Amber goed is bevallen, wordt het minileerteam doorgezet.
Warme overdracht
Thuiszorg ZWF vormt samen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord de Antonius Zorggroep. Vanuit deze samenwerking is sinds januari 2017 de ‘warme overdracht’ ontstaan. Liza: “Als kwetsbare ouderen vanuit het ziekenhuis weer naar huis gaan en thuis zorg nodig hebben, dan komt Thuiszorg ZWF in het ziekenhuis de intake doen. We zien de patiënt, we horen zijn wensen, maar we kunnen ook goed inschatten wat er thuis nodig is aan zorg en hulpmiddelen.”
Amber: “Door zelf als thuiszorgmedewerker de patiënt te zien en in te kunnen schatten wat iemand thuis nodig heeft en welke mantelzorg er al aanwezig is, is de overdracht meer dan – door de warme overdracht – goed geregeld.” Een mooi voorbeeld van een initiatief om nog meer kwaliteit in de thuissituatie te kunnen leveren.
Netwerken
Liza en Amber vinden dat de thuiszorg ook een taak heeft in de wijk buiten de directe cliëntenzorg om: “We kennen de patiëntenpopulatie en we weten wat er speelt in de wijk. Daar moet je op inspringen. Zo merken we dat we veel COPD patiënten hebben en ook steeds meer mensen met dementie. Wat betreft COPD zien we dan een taak voor ons weggelegd om iets te doen met de antirookcampagne. Dat vraagt van ons dat we volop moeten netwerken met huisartsen, fysiotherapeuten, maar ook met bijvoorbeeld het mantelzorgnetwerk van de gemeente Sneek. In de zorg met mensen met dementie merken we dat er een tekort is aan vrijwilligers. In deze participatiemaatschappij zijn vrijwilligers en mantelzorgers onmisbaar. Als thuiszorgorganisatie proberen wij in onze wijk actief een bijdrage te leveren met als doel om – in dit geval – vrijwilligers te enthousiasmeren om iets te willen doen voor hun naaste in de wijk.”
Thuiszorg is meer dan alleen maar directe zorg
Thuiszorg ZWF vindt het belangrijk om zich actief in de wijk zich met dit soort zaken bezig te houden. Amber en Liza vinden juist de combinatie tussen ‘taken aan het bed’ en ‘taken in de wijk’ in hun werk interessant. De boodschap van deze twee verpleegkundigen in de thuiszorg is dat thuiszorg meer is dan alleen maar directe zorg. De genoemde voorbeelden spreken voor zich. En dat maakt en houdt je werk als verpleegkundige interessant