Wat is een zelfbeeld en hoe ontstaat het? Een zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het omschrijft hoe je over jezelf denkt, voelt, of wat je van jezelf verwacht. Net zo kan het gaan over hoe je denkt dat de wereld en de mensen om je heen jou zien en ervaren. Een zelfbeeld kan, op grond van ervaringen, negatief zijn, maar ook positief. Dit kan in de loop der jaren wisselen.
Het kan ook zijn dat je een gemengd zelfbeeld hebt, waarbij je vele positieve kanten aan je persoonlijkheid kunt benoemen, maar waarbij je alsnog kampt met een matig zelfvertrouwen. Het is zeker belangrijk om regelmatig te bekijken welk zelfbeeld je over jezelf hanteert en of je hierin wat zou willen aanpassen.
Negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld wordt vaak al jong opgebouwd. Toch kan het ook zeker ontstaan op latere leeftijd, wanneer er iets gebeurt wat je raakt. Iemand kan bijvoorbeeld invloed op je uitoefenen en lelijke dingen over je zeggen, wat na verloop van tijd blijft hangen. Ongeacht wanneer het optreedt, er ligt vaak een negatieve ervaring aan ten grondslag.
Of je nu jarenlang wordt wijsgemaakt dat je niet meetelt, nergens goed in bent of gewoonweg niet leuk genoeg bent, of pas recentelijk een ingrijpende ervaring opdoet die in je zelfvertrouwen hakt, een negatief zelfbeeld kan bij iedereen te allen tijde de kop opsteken. Zelfs als je basisgevoel aangeeft dat je tevreden bent met hoe je bent.
Positief zelfbeeld
Je zult zelden iemand treffen die enkel en alleen maar een positief zelfbeeld over zichzelf heeft. Toch zijn er genoeg mensen die een groot zelfvertrouwen hebben en daardoor overtuigd van hun kwaliteiten. Ook twijfelen mensen met een positief zelfbeeld niet over hun sociale vaardigheden. Ze weten zich altijd wel welkom te voelen en gaan confrontaties ook niet uit de weg.
Iemand met een positief zelfbeeld bepaalt zelf welke kant hij op wil in het leven en zet daarbij ook graag de hulp van anderen in. Een positief zelfbeeld zorgt voor meer zelfvertrouwen, geluk en succes. Alles wat op basis van het zelfvertrouwen wordt verkregen, bevestigt vervolgens weer het positieve zelfbeeld van de persoon.
Zelfvertrouwen zit van binnen, maar het is een belangrijke graadmeter voor hoe jij je naar buitenpresenteert. Zelfvertrouwen heeft te maken met jouw zelfbeeld, jouw gevoel van eigenwaarde. Hoe kijk jij naar jezelf? Heb jij vertrouwen in jouw eigen kennis en kwaliteiten? Dat is heel fijn, want dan zal jij jezelf en jouw verhaal doorgaans vlot en zonder schroom binnen (nieuwe) groepen presenteren. En, vaak weet je ook hoe je om moet gaan met feedback op jouw functioneren of optreden. Je neemt kritiek serieus, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Twijfel jij echter aan je eigen kwaliteiten? Vind jij jezelf bijvoorbeeld nooit goed (genoeg)? Denk je vaak dat de ander het wel beter zal weten? Dan is het goed om eens aan de slag te gaan met je zelfvertrouwen. Het hebben een positief zelfbeeld, en daarmee gepaard gaand zelfvertrouwen, is namelijk van groot belang voor jouw functioneren en verdere ontwikkeling