Het is natuurlijk altijd mogelijk dan je onverhoopt een keer aan de andere kant van het bed beland. Wanneer je langdurig ziek bent en zorg nodig hebt, dan krijg je dit natuurlijk vergoed. De vergoedingen zijn aan te vragen bij je gemeente, bij je zorgverzekeraar en/of de Wlz (Wet langdurige zorg). Lees meer over de veranderingen in vergoedingen het komend jaar.
Langdurige zorg bestaat uit verschillende soorten zorg. Denk hierbij aan de zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of aan de oudere die niet meer zo fit is. De zorg die deze groepen nodig hebben, is bijvoorbeeld te realiseren door een verblijf in een zorginstelling, dagelijkse persoonlijke verzorging en begeleiding, dagbesteding, medische zorg bij een opname of vervoer van en naar de plek van behandeling.
Voorheen viel alle langdurige zorg onder de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Na 1 januari 2015 werd langdurige zorg opgesplitst tussen de gemeenten (Wmo), de zorgverzekeraar (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Maak je gebruik van een van de eerder genoemde wetten? Dan mag je natuurlijk van iedere zorgaanbieder gebruikmaken. Wel krijg je de zorg alleen vergoed als deze zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vergelijk je zorgverzekering 2023 om te zien bij welke zorgverleners je allemaal terecht kan.
Wet maatschappelijke ondersteuning
In sommige gevallen kan je niet meer thuis blijven wonen, maar de praktijk leert dat er in de meeste gevallen met de gepaste hulp thuis nog genoeg mogelijk is. De extra hulp kan er natuurlijk komen vanuit de thuiszorg, maar ook door een mantelzorger of door hulp van de gemeente.
Als je zelf niet aan de juiste hulp kan komen, doordat je omgeving daar bijvoorbeeld niet toe in staat is, zal de gemeente een onderzoek starten om te weten welke hulp jij nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van hulp aan huis of met woningaanpassingen. Al deze zorg komt uit de Wmo. Het kan wel dat de gemeente om een eigen bijdrage vraagt, de hoogte hiervan kan verschillen per gemeente.
Gemeentelijke tegemoetkoming: het persoonsgebonden budget
Voor zorg vanuit de Wlz of Wmo kan je een persoonsgebonden budget aanvragen bij je gemeente of zorgkantoor. Hierbij maakt het niet uit hoe oud je bent of hoeveel je verdient. Wel heeft je inkomen invloed op de hoogte van de tegemoetkoming. Met een persoonsgebonden budget kan je zelf bepalen van welke hulpverleners je gebruik wil maken.
Je kan niet altijd een pgb krijgen. De gemeente of het zorgkantoor kan soms besluiten dat zorg in natura beter bij je past. In dit geval maken de gemeente, het zorgkantoor of je zorgverzekeraar afspraken met verschillende zorgorganisaties. Wat wel in alle medisch noodzakelijke gevallen wordt vergoed is de wijkverpleging. Hiervoor hoef je geen eigen bijdrage of risico te betalen. Ook fysiotherapie, aanvullende behandelingen, noodzakelijke hulpmiddel en ergotherapie vallen onder de zorgverzekering.
Wet langdurige zorg niet in basisverzekering
De Wlz vergoedt intensieve zorg die niet binnen de basisverzekering valt. Dit gaat mensen aan die kampen met een handicap of chronische ziekte, zoals een verstandelijke beperking of dementie. Beroep doen op de wlz? Dan dien je een Wlz indicatie aan te vragen. Hiervoor moet je bij het Centrum indicatie zorg (Ciz) zijn.
Vind je het lastig of kom je er niet uit? Dan kan de gemeente helpen met de aanvraag. Het kan ook dat de gemeente of zorgverzekeraar aan jou vraagt om een Wlz indicatie aan te vragen, dit is echter niet verplicht. Wil je dit niet, dan gaat de gemeente en/of wijkverpleegkundige samen met je kijken welke zorg mogelijk is.