Waarom is nee zeggen nou zo moeilijk? Er zijn verschillende redenen waarom het lastig is, en heus niet ‘gewoon’ een gebrek aan ruggengraat. We zijn bijvoorbeeld sociale wezens, wij mensen. De meesten van ons willen anderen graag helpen, we willen nuttig zijn, we willen gezellig zijn. Als we dan nee zeggen op een uitnodiging of als iemand om een gunst vraagt, kan het voelen alsof we niet ‘sociaal’ genoeg zijn. Gevolg: schuldgevoel.
Daarnaast kan het zijn dat je een beetje een twijfelaar bent. Je kan niet zo goed op het moment beslissen wat je van iets vindt, dus zeg je maar ja. Om later te balen dat je hebt toegezegd, want voor je gevoel kun je dan niet meer terug.
Logisch dus dat het moeilijk is. Toch moet je vaker nee durven zeggen. Als je het nee zeggen eenmaal beheerst, heb je een krachtig wapen in handen – een wapen dat je beschermt tegen stress en onprettige situaties, tegen tijdgebrek en te veel werk op je bureau. Als je het eens probeert, zal je zien dat de gevolgen veel minder ernstig zijn dan je dacht.
Een quote uit het NRC van 8 september:“Er is te weinig personeel en het aantal patiënten neemt toe. Dat zorgt voor een hoge werkdruk. Daar komt bij dat zorgmedewerkers vaak slecht ‘nee’ kunnen zeggen. Ze kunnen goed voor anderen zorgen, maar soms iets minder goed voor zichzelf.”Herkenbaar voor jou? Wat zorgt er bij jou voor dat ‘nee’ zeggen zo lastig is?
– als ik nee zeg, ben ik niet collegiaal
– als ik nee zeg, is er niemand anders die het doet (en het moet toch gebeuren)
– ik voel me echt een slechte verpleegkundige als ik nee zeg
Kijk voor meer informatie over de coaches op https://nursestation.nl/coaches