Naast mijn werk in de verslavingszorg, ben ik sinds juni 2020 ook ademhalingscoach. Mijn werkgever had me gevraagd om deze opleiding te volgen, omdat het best een goede toevoeging aan de verslavingszorg kon zijn. De cliënten hebben vaak jarenlang middelen gebruikt om te kunnen vluchten van hun problemen. Alleen in het gebruiken konden zij rust vinden.
Tijdens een opname moeten we dan ook vaak zoeken naar een nieuwe manier van rust vinden, om met stress en spanningen om te gaan. Het bewust zijn van je manier van ademen en een rustige ademhaling waarbij de adem tot diep in de buik komt kan al enorm helpen om spanningen af te laten nemen. Er zijn simpele oefeningen die voor een betere nachtrust kunnen zorgen en soms komt daar ook een beetje mindfulness bij kijken.
Ademhalingsoefeningen tegen het piekeren
Afgelopen week heb ik meerdere cliënten gesproken die veel spanning in hun lichaam ervaren. Ze vinden het moeilijk om overdag een rustmomentje voor zichzelf te pakken. Wanneer zij zich terugtrekken op hun kamer gaan ze vaak piekeren, waardoor er na dat ‘rustmomentje’ meer spanningen zijn dan ervoor. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met deze cliënten is het dan ook heel goed om een ontspanningsoefening te doen in de vorm van PMR: ‘progressive muscle relaxation’. Dit is een oefening waarbij cliënten hun spieren een voor een aanspannen en weer ontspannen.
Achteraf geven de cliënten aan dat ze dit erg prettig vinden, omdat de focus even op hun lichaam en ademhaling ligt. Dit zorgt ervoor dat zij niet alleen hun lichaam even hebben kunnen ontspannen, maar ook dat ze even geen ruimte hebben gehad om te piekeren. Het doet mij ondertussen ook erg goed om al die positieve reacties te horen.
Een persoonlijke aanpak
Met een andere cliënt ga ik echt persoonlijk aan de slag: Linda. Zij is gediagnosticeerd met ADHD en krijgt hier sinds haar opname bij ons medicatie voor. Linda is een vrouw van halverwege de veertig, die voor de eerste keer in behandeling is om haar cocaïneverslaving aan te pakken. Ze geeft bij de groepsmomenten geregeld aan dat ze overloopt en vindt het heel moeilijk om tussen de groepen door haar rust te pakken. Ook bij haar leiden deze momentjes overdag juist tot piekeren, waardoor ze dus niet uit kan rusten.
Met Linda neem ik verschillende oefeningen door, waaronder de buikademhaling die ze voor het slapen kan toepassen. Ze geeft zelf al snel aan dat het concentreren op haar ademhaling haar helpt om beter in slaap te komen. Later lukt het haar zelfs om deze oefening overdag toe te passen, op momenten dat ze even tot rust wil komen.
Deze hulp geeft voldoening
Dankzij de oefeningen kan Linda zich beter ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is ontzettend leuk om te zien hoe serieus zij met de verschillende oefeningen aan de slag gaat, maar ook dat deze haar dus daadwerkelijk helpen in het vinden van meer rust. Bij haar ontslag geeft ze aan dat ze de oefeningen thuis gaat voortzetten, omdat ze vindt dat het haar goed helpt en ze zich er lichamelijk en geestelijk fitter door voelt.
Ik vind het erg leuk dat ik cliënten kan helpen op deze manier, zodat zij niet alleen meer zicht krijgen op hun manier van ademhalen maar ook leren hoe ze dit in kunnen zetten om meer rust te ervaren. Aan de andere kant leer ik cliënten nu op een andere manier kennen, waardoor ik ze nog beter kan begeleiden in hun weg naar herstel.