Nachtdiensten: of je ze nou heel leuk vindt of een beetje saai, het feit is dat ze je ritme verstoren (en daarbij ook je dieet). Wat moet je hier nou mee?
Ik heb één keer een nachtdienst mogen meedraaien in het verzorgingstehuis. Eigenlijk was dat nog niet de bedoeling, maar het was het einde van stage jaar 1 en ik was zó benieuwd hoe dat ‘s nachts nou ging, dat ik dolgraag een nacht wilde meelopen. Aan het eind van mijn stage mocht dat dus. Yes, leuk!
Ik had me natuurlijk voorbereid om twee dagen daarvoor al wat anders te gaan slapen, zodat ik die nacht kon volhouden. Ik vergat alleen om daarbij ook op mijn voeding te letten. Ik at ’s avonds gewoon normaal en nam rond 22u nog een snackje. Naar mijn nachtdienst nam ik winegums, koekjes en mandarijntjes mee. Een kop koffie om de oogjes open te houden kon natuurlijk ook niet missen.
Een vriendinnetje van mij draaide tijdens haar stage in het ziekenhuis regelmatig nachtdiensten en zij vertelde me dat ze dat er ’s nachts zelfs frikandellen, patat en dat soort ongezonde snacks werden gehaald. Heerlijk vond ze dat. Zo kwam zij haar nachtdienst wel door! (Dat begrijp ik wel, haha).
Maar is dat eigenlijk wel goed, ongezond eten tijdens je nachtdienst? Ik heb het voor je uitgezocht en geef je een aantal tips rondom voeding in je nachtdienst.
1. Zorg ervoor dat je je maaltijden ‘spiegelt’.
Eet s’ avonds je normale avondeten en dan tijdens de nachtdienst nog een maaltijd wat als lunch geldt en in de ochtend nog een maaltijd wat wordt gezien als een ontbijt. Dit is beter voor je biologische ritme.
2. Probeer de echte ongezonde snacks te vermijden.
Ze geven je even energie, maar later word je er uiteindelijk juist vermoeider van. In de nacht maak je minder insuline en verhogen je glucosewaarden, daarom is het eten van zoete snacks niet slim. Probeer de snacks te vervangen voor noten, fruit of zuivel. Van eiwitten krijg je meer energie maar van koolhydraten word je moe.
3. Niet te zwaar snacken
Als je aan het einde van je nachtdienst trekt hebt, zorg dan voor een licht tussendoortje. Op een volle maag kun je niet goed slapen en dat is nou juist wat je héél graag wilt na zo’n nachtdienst.
4. Vermijd caffeïne
Oh en koffie, koffie is ook niet goed om te drinken aan het eind van je nachtdienst. Dan lig je zo te stuiteren in je bed, ook niet echt handig.