Brabant. Het Zuid-Frankrijk van Nederland waar gezelligheid geen tijd kent. De plaats waar altijd nog licht brandt, zeker in het ziekenhuis. Brabant, nu ook het epicentrum van een virus dat massa’s mensen in haar greep heeft. En ja, Brabant, de plaats waar ik woon en werk. Gezellig zeg, de laatste tijd.
Meer en meer mensen in deze provincie blijken positief, meer dan in andere delen van Nederland. De eerste interventies, maatregelen en restricties: Brabant is omgedoopt tot de aorta van het angstaanjagende Corona – het bloedvat dat het hele land van haar virussen voorziet.
Het heerst
Ik moet toegeven dat ik niet stond te springen van enthousiasme toen ik vorige week van mijn werk te horen kreeg dat alle personeelsleden twee keer per dag hun temperatuur moesten opmeten. Een tikkeltje overdreven, vond ik. Zo erg was het toch allemaal nog niet? Ik voel toch zeker zelf wel of ik ziek ben? En wat gaat het mijn werk eigenlijk aan? Ik heb niet eens een thermometer thuis!
Lees hier: deze coronamaatregelen gelden voor jou als verpleegkundige
Wanneer voorheen veel mensen griep hadden zeiden we altijd gewoon dat het heerste maar het enige wat nu voornamelijk heerst is onrust. Met frisse tegenzin sjokte ik toch maar naar de winkels om een thermometer aan te schaffen. Uitverkocht. Volgende winkel. Ook uitverkocht. Lekker dan. De volgende dag stak ik op het werk maar een thermometer in mijn oor. 36.8. Zie je wel, ik voel me topfit en kan zelf prima inschatten of ik ziek ben of niet.
Hoofd koel en handen schoon
Mijn nuchterheid over de ernst van het virus stond in schril contrast met het collectieve hamstergedrag van de Nederlandse bevolking. Sinds Corona in Nederland is neergestreken, is iedereen als een gek materiaal gaan inslaan. Handalcohol en mondkapjes die wij in het ziekenhuis aan de bedden van patiënten hadden staan, werd door bezoek meegenomen en in winkels is alles uitverkocht.
Wat is er gebeurd met het ouderwetse water en zeep en regelmatig douchen? Is iedereen vergeten hoe je je handen moet wassen? Vóór Corona was handhygiëne ook al belangrijk hoor!
Bier versus bacteriën
Dat ‘ik weet het beter’-gedrag van mij en het hamstergedrag van de rest van Nederland blijkt toch niet helemaal de juiste aanpak. Collega’s die net als ik nergens last van hadden, bleken toch verhoging te hebben. Dat resulteerde in een tijdelijk werkverbod en Coronatest. Intussen kunnen professionals zoals tandartsen geen mondneusmaskers meer bestellen omdat alles op is.
In de media lees je nergens anders meer over, organisaties roepen speciale crisisteams in het leven en de hele wereld lijkt in de ban van dit virus. Waar Corona eerst nog een lekker biertje was is het nu een bron van angst en bacteriën. Hoe gaan we daar als verpleegkundigen eigenlijk mee om?
Zorgwerkers, geen zorgwekkers
Zelf woon en werk ik dus in Brabant. De plek waar iedereen, en dus ook Corona, zich al snel thuis voelt. Veel mensen wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken maar hé, dat gaat voor ons als verpleegkundigen een beetje moeilijk. Wij mogen, zo lang we zelf nog gezond zijn dan, gezellig naar het werk komen. Waar iedereen vlucht voor het virus moeten wij er juist naartoe.
Dat vraagt inzet, flexibiliteit en een beetje heldhaftigheid. Je merkt dat er onrust heerst en dat iedereen ermee bezig is. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden en de rust te bewaren, ook richting patiënten. We moeten het zeker serieus nemen, maar laten we er het beste van maken. Schouders eronder. Uiteindelijk blijven we zorgwerkers en geen zorgwekkers.
Iedereen positief
Zo langzamerhand druppelen er meer positieve Coronapatiënten het ziekenhuis in en raken ook collega’s besmet. Maar de gangen van het Brabantse ziekenhuis, míjn Brabantse ziekenhuis, ogen niet anders dan voorheen. Mijn collega’s zijn nog steeds mijn collega’s en patiënten zijn nog steeds patiënten.
Terwijl de wereld buiten de ziekenhuismuren soms een tikje door lijkt te draaien proberen wij nuchter en dus ook Corona-vrij te blijven. Blijkt iemand toch positief? Laten wij dan met zijn allen ook maar positief blijven. Positief en hopelijk negatief.