De ochtend is hectisch. Je komt net iets te laat uit bed, je bent nog bezig met jezelf klaarmaken en je moet ook de kinderen nog wegbrengen. In alle haast schuif je jezelf soms aan de kant en sla je een goed ontbijt over. Met deze vijf recepten kan je tijd besparen, maar toch met een goed gevulde buik naar werk vertrekken.
Zelf heb ik hier ook vaak last van. Dat ik in alle haast mijn ontbijt toch maar even oversla, omdat ik anders te laat kom. Met deze vijf ontbijtrecepten is dat verleden tijd!
1. Overnight oats
Dit is echt een van mijn favoriete ontbijtjes en je kan er eindeloos mee blijven variëren. Het enige wat je voor overnight oats nodig hebt is melk, yoghurt (het liefst Griekse vanwege de stevigheid, maar andere yoghurt kan ook geen kwaad), havermout en toppings! En met dat laatste kan je flink uitpakken: ga je voor appel met kaneel of kies je voor een frisse zomerse smaak met aardbeien of frambozen? Ideeën voor verschillende smaken vind je hier.
Overnight oats maak je het best in een groot glas, zo eentje die je voor een grote smoothie gebruikt, maar een kommetje moet ook geen kwaad kunnen. De avond van tevoren mix je alle ingrediënten en zet je het glas in de koelkast. De volgende ochtend hoef je er niets meer aan te doen en kan je gelijk aanvallen. Het is gezond, tijdbesparend en lekker!
2. Smoothies
Het geheim voor een goed vullende smoothie is havermout. Doordat het veel eiwitten en vezels bevat, heb je lang een verzadigd gevoel. Een rondje googelen levert je al snel tientallen recepten op, want ook met smoothies kan je blijven afwisselen. Nu de zomer eraan komt, is het bijvoorbeeld heerlijk om je ochtend te beginnen met een koud en fris ontbijt.
Gooi voor dit recept melk naar keuze, twee schepjes havermout, een banaan en een handjevol blauwe bessen in de blender. Binnen een paar minuten heb je een lekker ontbijt dat je makkelijk mee kunt nemen. De blauwe bessen zou je ook kunnen vervangen voor frambozen, aardbeien, mango of ander fruit. Net als de overnight oats zou je dit de avond van tevoren al kunnen maken. Zo hoef je het ’s ochtends alleen nog maar uit de koelkast te pakken.
3. Bananenbrood
Houd je niet van havermout en ben jij een echte broodliefhebber? Maak dan eens bananenbrood. Dit is niet alleen heel lekker, maar zorgt ook voor een goede bodem voor je op je werk aan de slag gaat. Bananenbrood is namelijk veel dikker dan gewoon brood en valt daarom zwaar op de maag.
Voor dit recept heb je nodig: bloem, bakpoeder, kaneel, zout, suiker, eieren, olijfolie en (overrijpe!) bananen. Je gooit het beslag het beste in een cakevorm, maar kan ook kiezen voor muffinvormpjes. Zo heb je het brood meteen in porties verdeeld! Je kan hier de hele week van eten. Maak het op een vrije dag, dek het af met aluminiumfolie of bewaar in een luchtdichte doos en begin elke dag goed. Extra tip: een laagje pindakaas maakt het helemaal af.
4. Cornflakes
Het is misschien heel simpel, maar dat is eigenlijk ook precies wat we zoeken. Een kom cornflakes staat in een mum van tijd op tafel. Je vult een kommetje met melk, gooit er wat cornflakes bij en je bent klaar om te ontbijten. Veel sneller dan telkens weer een sneetje brood ontdooien en smeren.
Ook bij cornflakes heb je natuurlijk keuze uit onwijs veel smaken. Je kan kiezen voor de natuurlijke cornflakes, maar als je meer een zoetekauw bent dan kan je ook voor de chocoschelpjes of honing pops gaan. Iets minder gezond misschien, maar af en toe kan dat prima.
Ben je jouw vaste smaak zat? Dan kan je ook afwisselen met verschillende soorten melk. Denk aan amandelmelk, sojamelk of havermelk. Probeer de melk ook eens op te warmen in de magnetron, bijvoorbeeld op koude winterdagen. Dat vindt niet iedereen lekker, maar het is het proberen waard!
5. Yoghurt met muesli
Last but not least: yoghurt met muesli. Ook megasimpel, maar makkelijk te maken. In de supermarkt vind je natuurlijk de kant en klare bakjes yoghurt met cruesli, maar het is een stuk goedkoper om dit zelf te maken. Koop een grote pot yoghurt, een zak muesli en jouw favoriete toppings.
Kies de yoghurt die jij het lekkerst vindt (of haal een paar verschillende opties!) en vergeet er vooral ook geen fruit aan toe te voegen om je ontbijtje nog voedzamer te maken. Aardbei is natuurlijk een klassieker, maar je kan ook eens mango, peer, banaan of kiwi gebruiken. Houd jij van zoet? Doe dan vooral ook een schepje jam door je yoghurt heen. ’s Ochtends hoef je dan alleen de muesli nog toe te voegen. Neem jij je ontbijt mee? Er bestaan zelfs vershoudbakjes voor yoghurt met een speciaal gedeelte voor je muesli, zodat die niet zompig wordt.