Een goede verzorging van je tanden is erg belangrijk. Niet alleen voor een mooie stralende glimlach, maar ook omdat je je gebit goed moet onderhouden om vervelende gebitsproblemen preventief te voorkomen. Maar hoe zit het met de vergoedingen? We zetten wat informatie op een rij.
Door voldoende te poetsen en ieder half jaar naar de tandarts te gaan voor een controle, ben je al een eind op weg. Toch kunnen er soms situaties voorkomen waardoor er een behandeling bij de tandarts of een specialist nodig is. Je verstandskies moet bijvoorbeeld getrokken worden, je moet een beugel of je hebt een gaatje. Omdat de tandartskosten soms hoog uit kunnen pakken, ben je wellicht benieuwd hoe de kosten voor mondzorg via je verzekering worden vergoed. Vallen de tandartskosten onder het basispakket of is een aanvullende verzekering handig?
Tandzorg in het basispakket
Alleen voor kinderen onder de 18 jaar is mondzorg grotendeels vergoed vanuit het basispakket. Je betaalt dan alleen het verplicht eigen risico voor de controle en de behandelingen. Voor volwassenen worden de meeste tandartskosten niet via de basisverzekering vergoed, op een paar uitzonderingen na. Je krijgt vanuit het basispakket namelijk wel een vergoeding voor een uitneembaar kunstgebit, enkele behandelingen door de kaakchirurg, en kosten voor röntgenfoto’s.
De kosten voor periodieke controle of voor verschillende tandheelkundige behandelingen zitten dus niet in het basispakket. Je kan er daarom voor kiezen om dit bedrag uit eigen portemonnee betalen, maar ook om een aanvullend pakket af te sluiten voor de tandartskosten bij een goede zorgverzekeraar.
Welke tandzorg wordt vergoed via een aanvullende verzekering?
De tandartskosten die binnen het aanvullend pakket vallen, verschillen per verzekeraar en kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Meestal krijg je in elk geval de kosten voor consulten en preventieve zorg zoals de periodieke controle volledig vergoed via de extra tandverzekering. Daarnaast kan je rekeningen voor het laten vullen van gaatjes, kiezen trekken of een wortelkanaalbehandeling en specialistische behandelingen grotendeels of volledig vergoed krijgen.
Wat is handiger: een aanvullende verzekering of tandartskosten zelf betalen?
Of het voordelig is om een aanvullende tandverzekering af te sluiten, is grotendeels afhankelijk van de gezondheid van je gebit. Als je regelmatig problemen hebt aan je tanden of kiezen, of als er een grote tandheelkundige ingreep nodig is binnenkort, kunnen de tandartskosten hoog oplopen.
Dan is het handig als je een aanvullende verzekering afsluit. Deze tandartskosten worden dan grotendeels vergoed. Als je een gezond gebit hebt en weinig kosten hebt gemaakt de afgelopen jaren voor tandheelkundige hulp, is het voordeliger om de kosten voor periodieke controle zelf te vergoeden. Dit bedrag is goed betaalbaar en je maandelijkse zorgpremie gaat dan flink omlaag.
Samengevat: probeer dus een goede inschatting te maken wat de beste keuze voor jou is. Zou een aanvullende verzekering de hogere zorgpremie waard zijn of is een basisverzekering voldoende?