Verpleegkundige doet haar mondkapje op

Jarenlang werkte Carmen als trambestuurster. Haar drie zussen werken in de zorg, maar zelf voelt ze nooit de behoefte om daar ook voor te kiezen. Tot haar vader dement wordt. Ze heeft dan nog geen idee wat dementie is en hoe dit al hun levens zal veranderen. Het zorgt ervoor dat ze een carrièreswitch maakt en als zzp’er in de zorg gaat werken.

Samen met haar zussen wordt Carmen rond 2013 verantwoordelijk voor de zorg voor haar vader. Om de ziekte beter te begrijpen, bezoekt ze bijeenkomsten voor mensen met dementerende ouders. Ze besluit om ook een aantal lessen te volgen, waarin ze meer leert over dementie en hoe je om moet gaan met ouders die dit hebben. De lessen zijn interessant, maar te weinig. Dus besluit Carmen een opleiding te gaan volgen in de zorg. Ze is de vijftig al gepasseerd, maar dat houdt haar niet tegen.

Jezelf blijven ontwikkelen

Daar zit ze dan, terug in de schoolbanken. De opleiding helpende plus (niveau 2) gaat haar goed af: ze haalt alle toetsen en stroomt al gauw door naar de opleiding verzorgende IG. Wanneer ze ook die opleiding afrondt, gaat ze met veel plezier als zelfstandige aan de slag. Het werk bevalt Carmen zo goed dat ze in de tussentijd ook doorleert tot verpleegkundige (niveau 4), hoewel ze toch liever als verzorgende IG werkt. Via bemiddelingsbureaus voor zzp’ers, waaronder Zinzer, gaat ze aan de slag bij verschillende zorginstellingen.

Het liefst werkt Carmen in de terminale en palliatieve 12- en 24-uurs zorg, een afdeling die haar erg aan het hart gaat. Zelf heeft ze de terminale zorgfase voor haar zus op zich genomen. “Tot die tijd was ik juist erg bang voor de dood, maar zij heeft me deze angst helpen overwinnen. Ik heb haar tot het einde verzorgd”, vertelt Carmen. “Het was ontzettend zwaar om te doen, maar ook zo dankbaar. Ik vind het mooi dat ik de liefde, zorg en het verdriet van mensen nu op kan vangen.” Het afgelopen jaar heeft ze vooral op covid-19 afdelingen gewerkt. Het is haar zwaar gevallen: op deze afdeling zijn het lange dagen en zie je veel mensen sterven, maar ook hier komt de dankbaarheid weer naar voren.

Alles goed geregeld bij Zinzer

Inmiddels werkt Carmen alweer negen jaar als zzp’er in de zorg, waarvan een jaar bij Zinzer. Ze is er al bij sinds hun start in 2020 en werkt nog steeds met veel plezier via dit bureau. Ze zijn vooral online aanwezig, maar het persoonlijke contact is erg fijn. “Openstaande diensten worden netjes gemeld, je kan altijd bellen en de service is top”, vertelt ze. Het is niet voor niks dat ze al heel wat andere zelfstandige zorgverleners heeft aangedragen bij Zinzer.

En de waardering is wederzijds, want ook Zinzer is blij met zzp’ers als Carmen. Een echte zorgmedewerker in hart en nieren, die zeer betrokken is bij de organisatie. Familie, vrienden en buren werden aangedragen, om elkaar een handje te helpen. Zo is ze ontpopt van trambestuurder tot een echte ambassadeur voor de zorg.

Geef een antwoord