Voor senior psychiatrisch verpleegkundige Janneke Kools was 2013 een bijzonder jaar. Ze won binnen haar organisatie Dimence de Peter Koopman award. Een prijs voor verpleegkundigen die iets bijzonders gepresteerd hebben. Ze kreeg de award omdat ze volgens de jury “patiënten weer in hun vroegere kracht zet”.
Janneke Kools is senior psychiatrisch verpleegkundige en werkt met cliënten met ernstige psychische problemen die in de beschermde woonvoorzieningen van Dimence wonen. “Zo’n 3 jaar geleden ben ik op mijn afdeling gestart met het project Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen. Met dit project wilden we meer handen en voeten geven aan rehabilitatie in de dagelijkse praktijk van ons werk en onze cliënten.”
Haalbaar
“We zijn vaak getraind om te kijken naar de problemen van mensen, naar de zaken die cliënten niet meer kunnen. Met de methode van het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) kijken we juist naar wat er wél mogelijk is en kijken we naar de kracht en de wensen van de patiënten. Dat kan soms in kleine dingen zitten, die toch een verschil maken. Een van onze patiënten had bijvoorbeeld al heel lang niet gefietst, maar wilde dat wel graag weer. Er zat heel veel angst achter, waar we stap voor stap wat aan hebben gedaan. Nu fietst ze weer. Zouden we eerst bij sommige dingen denken: ‘Dat kan niet.’ Nu denken we gewoon: ‘wat is wel haalbaar?’. Een hulpmiddel dat we daarbij inzetten is het persoonlijk profiel. Het is een hulpmiddel van en voor de cliënt om hem te helpen inzicht te krijgen in vroegere en huidige krachten, wensen, ervaringen en ambitie. Het profiel is een levend document. Dat wil zeggen dat het niet in één keer ingevuld hoeft te worden, maar dat het in de loop van de tijd aangevuld kan worden. Het persoonlijk profiel bestaat uit 8 levensdomeinen. De cliënt mag zelf bepalen welke levensdomeinen belangrijk zijn en in welke volgorde hij of zij het document invult.”
Cultuuromslag
De invoering van het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen loopt nu zo’n 3 jaar. Er werd een projectgroep samengesteld waar Janneke de projectleider van was, een plan van aanpak geschreven en iedereen op de afdeling is getraind in de methodiek. “Het was veel werk en het betekende ook echt een cultuuromslag”, licht Janneke toe. “Elk jaar hebben we een aantal doelen vastgesteld en die vertaald naar de praktijk. Een van de doelen was om de begeleidingsplannen meer krachtgericht te schrijven. Dan moet je daarna ook kijken wat dat precies betekent en hoe je dat doet. Ook hebben we de nieuwe werkwijze vastgelegd in onze werkafspraken, zodat het concreet wordt. En we hebben intervisie opgezet.”
De resultaten van het project zijn erg goed. Niet voor niets kreeg Janneke Kools als drijvende kracht van het project dit jaar de Peter Koopman award binnen haar organisatie. Volgend jaar worden ook de ambulante teams opgeleid in het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen. Janneke gaat zelf trainingen geven aan de teams omdat zij is opgeleid tot SRH-coach.
Wensen 2014
“Het was echt een ontzettend leuke ervaring dat ik de prijs heb gewonnen. Ik kreeg heel veel leuke reacties. Ook van mensen met wie ik al heel lang geen contact meer had gehad. Voor 2014 hoop ik dat mijn eigen afdeling net zo enthousiast door blijft gaan met deze werkwijze als afgelopen jaar en dat we in 2014 weer nieuwe teams net zo enthousiast krijgen.”
De Peter Koopman Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een verpleegkundige van Dimence die een voortrekkersrol vervult in het werken met patiënten en die heeft laten zien over bijzonder verpleegkundig leiderschap te beschikken. De prijs is vernoemd naar oud-directeur en verpleegkundige Peter Koopman.