Verpleegkundige Eline aan het werk in het ziekenhuis Rivierenland

De pas 24-jarige Eline van Eeuwijk heeft al heel wat ervaring opgedaan binnen de zorg. Na de combinatie-opleiding Verpleegkunde Technische Stroom ging ze in 2017 op de operatiekamer aan de slag als leerling operatieassistent. Twee jaar later studeerde ze af als operatieassistent én als verpleegkundige. Momenteel werkt Eline als anesthesiemedewerker in het ziekenhuis Rivierenland.

Eline wist al vrij snel dat ze graag operatieassistent wilde worden. Voor het geval ze in de toekomst nog een andere opleiding wilde volgen, vond ze het belangrijk om een opleiding te volgen op hbo-bachelor niveau. De combinatie-opleiding Verpleegkunde Technische Stroom was hier de perfecte optie voor.

Ze vertelt: “Ik vond mijzelf te jong om gelijk aan het werk te gaan. Als je een in-service opleiding volgt, waarbij je in dienst bent van het ziekenhuis, ga je direct aan het werk. Omdat ik zowel als verpleegkundige als operatieassistent ben opgeleid, ben ik eerst twee jaar naar school gegaan. De studie verpleegkundige heb ik op hbo-niveau gevolgd. Hierna heb ik me verder ontwikkeld tot anesthesiemedewerker.”

Werken op de operatiekamer

Er zijn een aantal kwaliteiten die Eline vanuit haar studie Verpleegkunde heel goed kan gebruiken op de operatiekamer. “Soms maak ik gebruik van verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren. Nu doe ik dat als anesthesiemedewerker niet zo vaak meer, maar tijdens mijn werk als operatieassistent kwam die wel vaker terug. Vooral de communicatieve vaardigheden gebruik ik nog veel. Hierdoor kan ik makkelijk kleine praatjes houden met patiënten. Daarnaast houd ik altijd alles goed in de gaten op de operatiekamer. Als verpleegkundige word je heel erg geleerd om je niet alleen maar te focussen op een ding. Ik houd als het ware een soort helikopterview.”

Het werk op de operatiekamer is nog nooit tegengevallen. Een grote reden waarom Eline het werk op de OK zo leuk vindt, is door de veelzijdigheid van het werk. “Het is super divers. Je werkt in principe iedere dag met een ander team en komt in aanraking met allerlei verschillende specialismen. Daarnaast ben je echt een team samen. Een operateur kan bijvoorbeeld niet zonder een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker.”

Bijzondere momenten

Met zo’n veelzijdig beroep zijn er ook momenten die veel indruk op Eline hebben gemaakt. “Twee weken geleden hadden we een keizersnede van een tweeling”, vertelt ze. “Na de geboorte lagen ze samen in een warmtekar, omdat het op de operatiekamer best koud is. Het meisje was heel erg aan het huilen en het jongetje klampte zich toen helemaal aan haar vast, terwijl hij haar begon te aaien. Dat vond ik heel bijzonder om te zien.”

Naast dit soort mooie ervaringen, zijn er ook heftige momenten. Eline: “We hebben laatst ook een man geopereerd die een paar jaar terug een hartinfarct heeft gehad. Het was een hele gezonde man die alles zelf kon, maar aan zijn hartinfarct heeft hij ook hersenletsel overgehouden. Hij kan niet meer praten, niks meer aangeven en is helemaal afhankelijk van hulp. Zijn dochter was mee en was ongeveer even oud als ik ben. Ze zorgt nu bijna fulltime voor haar vader. Dat vond ik heel heftig om te zien. Je maakt zowel hele mooie momenten mee, als hele pijnlijke. Dat komt echt samen hier.”

Overstap maken

Door alle verschillende specialismen waar Eline mee in aanraking komt, heeft ze inmiddels toch een paar favorieten ontwikkeld. Ze vertelt: “Ik vind het heel leuk om op de KNO-chirurgie te staan en dan specifiek als er kinderen geholpen moeten worden. Het gaat dan vaak om ingrepen zoals het plaatsen van buisjes of het verwijderen van amandelen. Gynaecologie doe ik ook heel graag en keizersneden vind ik ook heel leuk. Eigenlijk vind ik het meeste erg leuk om te doen. Geen enkele dag is hetzelfde. Dat maakt mijn werk zo ontzettend leuk.”

Eline is dus nog altijd blij met de keuzes die ze heeft gemaakt als het gaat om haar opleidingen. Aangezien ze zelf een verpleegkundige achtergrond heeft, zou ze andere verpleegkundigen het volgende willen meegeven als er interesse is om op de operatiekamer te gaan werken: “Mocht je nou ook graag de overstap willen maken naar deze werkplek, kom dan een paar dagen meekijken. Niet één dag, maar echt een paar dagen. Op deze manier krijg je toch een beter gevoel. En lees je goed in. Op deze manier kan je goed bepalen of het vak bij je past.”