Gelukkig nieuwjaar! Het is inmiddels 2020 en dat betekent maar één ding: tijd voor goede voornemens! Afgezien van de standaard goede voornemens zoals meer sporten en stoppen met slechte gewoontes staan hieronder een aantal goede voornemens voor mensen die in de zorg werken. Aan welk voornemen wil jij komend jaar gaan werken? In 2020 wil ik:
1. De ademfrequentie van patiënten écht tellen
Is het valsspelen als ik bij alle patiënten met een rustige ademhaling gewoon ’14 per minuut’ opschrijf? Vijftien seconden bij een patiënt de ademfrequentie observeren, voelt namelijk echt als een eeuwigheid.
2. Voldoende drinken tijdens een dienst – en dus ook op tijd naar de wc om te plassen
Hydrateren is profiteren! En als ik tijd heb om sommige patiënten wel vijf keer per dienst naar het toilet te helpen, dan moet ik zelf toch ook wel een keertje kunnen gaan?
3. Eindelijk echt die SBARR eens consequent toepassen tijdens de overdrachtsmomenten
Oké, ik geef het toe: soms kan het best handig zijn om de SBARR te gebruiken.
4. Minder snoepen en ongezond eten in de nachtdienst
Of minder nachtdiensten draaien, dat zou natuurlijk ook een oplossing zijn. Ongezond eten smaakt nu eenmaal zoveel lekkerder als je midden in de nacht even een dip hebt. Chips en chocola houden je wakker!
5. Met veel plezier werken en heel veel lachen met mijn collega’s
Hard werken kan alleen als je terug kan vallen op je collega’s en je team. Tussen alle bedrijven door moet er af en toe ook tijd zijn voor een grapje en een beetje lol. Het is soms al serieus genoeg.
6. Alle bedden van patiënten goed omhoog zetten als ik iets moet doen
Als ik dan toch door moet werken tot ik bijna 100 jaar oud ben, is het fijn als mijn rug ook mee blijft werken. Omhoog dat bed!
7. Diureses van patiënten goed bijhouden en alle – ja, álle – glaasjes drinken tellen
Als iedereen dat nu als goed voornemen heeft kloppen die vochtbalansen misschien eindelijk eens een keer!
8. Afstappen van het ‘zal ik het even doen? Dat is sneller!’- principe
Zowel trage patiënten als onervaren stagiaires moeten de kans krijgen om dingen zelf te doen en te leren. Dus even tot tien tellen als het te lang duurt en je jeukende handen begint te krijgen. Tel desnoods tot honderd als dat nodig is.
9. Bijscholingen en e-learnings op tijd maken
Hoe werkt de kruistabel ook alweer? Die module over verpleegkundig rekenen stel ik namelijk al veel te lang uit. Kan de apotheek niet alles even extra uitrekenen?
10. Met nóg meer liefde voor mijn patiënten zorgen
Want dat is uiteindelijk waar het om draait!