Mayke van de Geer werkte jarenlang in de financiële sector, tot ze besloot om een hele andere weg in te slaan. Inmiddels is ze eigenaar van een webshop in duurzame kinderproducten: Fair Baby Beginnings. Want hoe schattig al die babykleertjes ook zijn, als het aan Mayke ligt zouden we daar veel bewuster mee om moeten gaan.
Na jarenlang hetzelfde werk gedaan te hebben, is het beginnen van zo’n webshop best een uitdaging. Omdat ze nog niet goed wist welke stap ze wilde maken, nam ze dit eerst samen met een loopbaancoach onder de loep. “Ik wist dat ik heel graag wilde gaan ondernemen, maar dat is een hele grote stap. Uiteindelijk heb ik toch gewoon het roer omgegooid en ben ik gaan doen wat ik echt wilde doen. Anders was het er waarschijnlijk nooit van gekomen.”
Duurzame babyproducten
Fair Baby Beginnings ontstond al heel snel daarna. Mayke wist vrijwel meteen dat ze een webshop met babyproducten wilde beginnen en daarbij was het voor haar heel belangrijk dat duurzaamheid voorop zou staan. “Ik heb veel gereisd en zoveel moois van de wereld gezien, maar ook hoe de wereld een beetje naar de knoppen wordt geholpen”, vertelt ze. “Daarom is duurzaamheid belangrijk voor me. Dat was het al voor de geboorte van mijn zoon, maar daarna is het nog sterker geworden.”
In die eerste babyjaren kocht Mayke ontzetten veel kleren. Ze legt uit: “In die tijd denk je heel vaak ‘Alles is leuk!’, maar uiteindelijk gebruik je maar een paar dingetjes. De rest blijft vervolgens in de kast liggen. Ik vond dat zo zonde.” Met Fair Baby Beginnings hoopt ze dan ook mensen ervan bewust te maken dat je beter een paar duurdere setjes kunt kopen die een hoge kwaliteit hebben, dan van alles te kopen zonder het je kind ook echt aan te trekken. “Het voordeel van zulke kwalitatief goede kleding is dat het vaak lang goed blijft, dus dat je het ook weer door kunt geven aan vrienden en familie. Of je kunt het tweedehands aanbieden aan ouders die wat minder te besteden hebben. Zo help je elkaar weer!”
Als het gaat om duurzaamheid is niet alleen de hoeveelheid kleding, maar ook de afkomst van producten belangrijk. Mayke werkt daarom alleen maar met merken die bijdragen aan een betere wereld. Zo verkoopt ze bijvoorbeeld strandspeelgoed van Zsilt, wat gemaakt is van gerecycled plastic. “Verder bied ik naast Nederlandse merken ook producten uit het buitenland aan. Ik vind het gaaf om die merken hier te vertegenwoordigen. Dat reizen en ontdekken blijft toch in me zitten.”
Een eerlijke prijs
“Veel mensen zijn zich er ook niet bewust van dat goedkope stoffen schadelijk kunnen zijn voor een baby. Ook daar let ik op. Zo verkoop ik bijvoorbeeld kleding van Aster & Oak, een Australisch merk. Het kindje van de oprichters had veel last van huidallergieën, waardoor ze geïnspireerd werden om een merk te starten voor kinderen met een supergevoelige huid. Voor hun kleding gebruiken ze biologische stof die geverfd wordt met natuurlijke kleurstoffen, zodat ook die kindjes leuke kleren kunnen dragen.”
Alle kleding die Mayke in haar webshop verkoopt, heeft het GOTS-keurmerk. Daarmee ben je verzekerd dat de hele keten van productie eerlijk verloopt. Van het plukken van de katoen tot de verkoop in de winkel. De makers krijgen daar dan een eerlijke beloning voor. En dat gebeurt bij andere kledingmerken lang niet altijd. Mayke legt uit: “Denk maar eens na: als jij voor vijf euro een shirtje koopt, dan is er dus maar een paar euro om iedereen te betalen. De winkel moet huur betalen en medewerkers betalen, inkoop doen, wat blijft er dan nog over voor de mensen die het maken?”
Ze roept dan ook op om wat verder te kijken dan je neus lang is. “We zijn in de maatschappij echt te weinig met dit soort dingen bezig. Er is in Nederland wel een slag te behalen met duurzame kinderkledingmerken. Ik hoop mijn steentje bij te dragen door mensen enthousiast te maken over duurzame kleding.”
Nu doet ze dat nog met haar webshop, maar stiekem wordt er ook al gedroomd over een echte winkel.” Persoonlijk contact is belangrijk, misschien komt er nog wel eens een fysieke winkel waar je de kleding kunt bekijken en aanraken. Zeg nou zelf, iedereen wordt toch vrolijk van babykleding?”