Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord over werken als zzp’er in de zorg. Misschien heb je het zelfs al eens overwogen! Maar dat is natuurlijk een spannende stap. Het kan dan fijn zijn om je zzp-werk rustig op te bouwen, terwijl je ook je vaste baan behoudt. In dit artikel vertelt zzp-expert Lex Tabak waar je dan rekening mee moet houden.
Het is een veelgehoorde vraag onder starters in de zorg. Wat zijn de voor- en nadelen van losse diensten als zzp, naast een vast dienstverband? Veel zorgverleners die starten als zzp’er pakken het op deze manier aan. De combinatie van vast en zzp zorgt ervoor dat je kan oefenen met het zzp-schap zonder dat je al te grote risico’s loopt.
We zien dat zorgprofessionals vaak beginnen met een of twee dagen per week en de overige tijd nog in dienstverband bij een werkgever blijven. Eenmaal ervaren en comfortabel met het zzp-schap in de zorg zien we dat veel zorgmedewerkers overstappen naar fulltime ondernemerschap.
Wat zijn de voordelen van zzp naast een vast dienstverband?
Als je enkele dagen per maand werkt als zzp’er in de zorg naast een vast dienstverband, heeft dat een aantal voordelen. Hieronder vind je een aantal voordelen van zzp’ers die op deze wijze gestart zijn.
1. Voorspelbaar en vast inkomen
Als fulltime zzp’er in de zorg heb je een wisselend inkomen. Ook al ligt het uurtarief voor zzp’ers in de zorg hoger dan dat in dienstverband, toch zien veel zorgprofessionals een vast inkomen als een belangrijke reden om in een vast dienstverband te blijven.
2. Behoud van sociale zekerheden
Met een vaste baan ben je verzekerd voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Maar dat valt natuurlijk weg wanneer je voor jezelf begint. Deze sociale zekerheden moet je als fulltime ondernemer zelf organiseren. Op dat moment ben je zelf verantwoordelijk voor jouw financiële aanpak.
3. Mee kunnen doen met scholing
Veel zorginstellingen organiseren een scholingsprogramma voor hun medewerkers. Hier kan je gebruik van blijven maken als je een vast dienstverband hebt. Als het om landelijk erkende geaccrediteerde cursussen en trainingen gaat, kan je ze ‘overzetten’ naar jouw eigen onderneming.
Wat zijn de nadelen van zzp naast een vast dienstverband?
Op het moment dat je zzp’en in de zorg combineert met loondienst, zijn er uiteraard ook een aantal nadelen. Deze hebben met name te maken met het feit dat je niet fulltime onderneemt. Waar moet je rekening mee houden als je slechts parttime een bedrijf gaat runnen?
1. De zorgwetgeving blijft verplicht
Ook bij een dag in de maand werken als zzp, moet je aan zorgwetgeving voldoen. Er is geen onderscheid tussen parttime ondernemen en fulltime ondernemen als het op de Wtza en Wkkgz aankomt. Je hebt aan zorgwet- en regelgeving te voldoen.
2. Je hebt geen fiscale voordelen
Met een beperkt aantal ondernemersuren, heb je geen recht op fiscale kortingen. Pas als je 1225 uur of meer per kalenderjaar besteedt aan jouw onderneming heb je recht op fiscale kortingen bij de inkomstenbelasting en ben je echt ondernemer. Als je dat niet haalt wil dat zeggen dat je Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW) hebt.
3. Je werkomstandigheden moeten verantwoord blijven
De arbeidstijdenwet geldt niet voor jou als zzp’er, maar je moet er wel rekening mee houden. Als je een dienstverband gaat combineren met zzp-schap, let er dan op dat je zelf verantwoordelijk bent voor gezonde werkomstandigheden.