Amber Suurenbroek raakte als verpleegkundige in een burn-out. Sinds haar herstel helpt ze andere zorgverleners bij hun mentaal welzijn. Ze vertelt waarom het belangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.
Niemand kent jou zo goed als jijzelf. Door aan je relatie met je intuïtie te bouwen, krijg je een betere relatie met je verlangens en behoeften. Ik leg je uit wat het inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je dat dan aanpakt.
Wat is intuïtie?
Je kan intuïtie zien als jouw gids van de waarheid, jouw betrouwbare bron. Het is een zachte, subtiele stem die we vaak niet horen. Je kunt het ook je onderbuikgevoel noemen, een bepaalde zekerheid die je ervaart maar niet altijd kan uitleggen. We staan die stem vaak niet toe door ego, angsten of patronen die we in ons leven hebben gevormd.
Als kind ontdekken we de wereld met intuïtie. In deze levensfase waren we onbeperkt. Als volwassene is dat wel anders, dan word je sociaal geconditioneerd. Je neemt aan dat ‘sommige dingen nou eenmaal zo zijn.’ Je stelt niet langer de vraag ‘waarom’ of zet je vraagtekens bij situaties. Je staat niet langer in contact met die stem, hij fluistert enkel nog op de achtergrond. Door deze sociale conditionering leren we dat we niet langer op onszelf kunnen vertrouwen. Je schakelt bijvoorbeeld een expert in om je vraag te beantwoorden terwijl onze intuïtieve stem juist zo belangrijk is.
Intuïtie als kompas
Eigenlijk ben je een supercomputer, je intuïtie reageert en antwoordt uit zichzelf. Het ‘zingt’ door je hele lichaam. Door dit computerprogramma te leren kennen, kun jij de ‘meldingen’ straks herkennen. Ik ga je een oefening geven om je bewust te laten worden van hoe je intuïtie via je lichaam praat en dus signalen of tekens door je hele wezen zendt, ook wel indicatoren genoemd. Ze kunnen subtiel of sterk zijn, variërend van een kriebel in je hand tot een bonzend gevoel in je buik. Ook leer je kiezen wat je intuïtieve ja’s en intuïtieve nee’s zijn.
Dit klinkt misschien heel zweverig! Maar maak je geen zorgen. Ik vind dit onderwerp heel interessant, maar heb een hekel aan vage en zweverige taal. We gaan daarom met een praktische opdracht aan de slag die straight to the point is.
Mijn ‘ja’ vinden
Vind een comfortabele plek waar je niet afgeleid wordt door je omgeving. Voer deze oefening vooral uit op een moment dat je er zin in hebt. Het is geen klusje dat afgerond moet worden. Voel dat je rustig wordt, het drukke leven even stil zet. Het kan helpend zijn om je te richten op je ademhaling.
Als je zover bent, vraag je jezelf ‘wat is mijn ja?’ Wat hoor/voel/zie je? Welk intuïtief antwoord komt in jou naar boven? Dit kan een trilling, prikkel of trek zijn die je voelt in bijvoorbeeld je linkerhand. Voor de een is het een rilling door het hele lijf, de ander een koel briesje langs je ruggengraat of een beeld dat in hem of haar opkomt. Er is geen goed, fout of vreemd. Volg je gevoel!
Mijn ‘nee’ vinden
Dit is hetzelfde proces als het vinden van jouw ja. Misschien geeft dit zichzelf sneller bloot, of juist niet. Raak er niet door gefrustreerd, dat leidt je naar ego en angst. Je bouwt het op, werkt eraan, iedere dag een beetje. Word je afgeleid doordat je geest zich ermee bemoeit? Gebruik een afleider, een zin waar jij in gelooft en je ondersteunt in dit proces. Dit kan zijn: ‘Ik ben en ik kan’ of ‘Ik leer elke dag’.
Om het maximale uit deze oefening te halen, herhaal je dit een aantal keer per week. Zo ontwikkel en ontdek je jouw intuïtie steeds beter. Deze oefening is de basis van jouw intuïtieve werk. Leer te vertrouwen op wat er in je opkomt, wat je voelt en pas dit toe in je dagelijks leven. Je zal merken hoeveel je gaat hebben aan het bewust bemerken van deze signalen van je lichaam. Ze zijn van onschatbare waarde bij het maken van jouw keuzes.