Diabetes type 2, overgewicht, hartfalen, beroerte en kanker. Dit angstaanjagende rijtje is zomaar een greep uit de verschillende gezondheidsklachten waar je een verhoogd risico op hebt als je onregelmatig werkt. Veel verpleegkundigen weten dit, maar ondernemen geen of weinig actie om deze risico’s te verminderen… Maak daarom kennis met Shiftbuddy: een app die je hierbij helpt!
We begrijpen hoe het werkt: omdat je op dit moment geen probleem ervaart, je hebt zogezegd nu geen last van die langetermijn-gezondheidsrisico’s, wuif je het maar een beetje weg. ‘Die wisselende diensten zijn toch een onderdeel van het werk?’, ‘Het hoort erbij,’ en ‘Ja, dat is nu eenmaal zo in de zorg’ zijn veel gehoorde uitspraken van verpleegkundigen. En ja, het klopt allemaal. Misschien ben je zelfs zo gewend geraakt aan die wisselende diensten dat je de negatieve effecten ervan niet eens meer als zodanig (h)erkent. Slecht slapen bijvoorbeeld, wordt gezien als een vanzelfsprekend gevolg van nachtdiensten. Maar in de praktijk betekent het een aanzienlijke vermindering van het welzijn en het functioneren. Informatie over hoe hier anders mee omgegaan kan worden, wordt nu voornamelijk schriftelijk aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van folders. Er bestaan ook apps en websites met informatie over dit onderwerp, maar net zoals bij folders wordt hierbij van de verpleegkundigen verwacht dat ze de kennis zelf opzoeken en zelf zorg dragen voor het op het juiste moment toepassen hiervan.
Voel je nu en straks beter
Shiftbuddy wil hier verandering in brengen door de kennis naar de verpleegkundigen toe te brengen. Je kunt namelijk met relatief simpele aanpassingen in je levensstijl de negatieve effecten op de korte termijn verminderen. Door tijdens onregelmatige diensten bewuste keuzes te maken wat betreft voeding, beweging, slaapritmes en -omstandigheden, kan je je beter gaan voelen én werk je tegelijk aan het verminderen van de eerder genoemde gezondheidsrisico’s op de lange termijn.
Tips passend bij je rooster
Met de Shiftbuddy-app krijgen verpleegkundigen tips en adviezen over welke aanpassingen zij kunnen doen. Dit gebeurt in de vorm van push-berichten op een smartphone. Deze berichten worden afgestemd op iemands eigen rooster. Zit je in de nachtdienst? Dan krijg je bijvoorbeeld tips over welke voeding je voldoende energie geeft zonder je na afloop van je dienst wakker te houden. Heb je een vroege dienst? Dan krijg je bijvoorbeeld suggesties over hoe je je korte nacht kunt compenseren door op het juiste moment een dutje te doen. Even een dag geen zin in deze adviezen? Je voert zelf je rooster in en bepaalt dus zelf wanneer je de berichten wel of niet wilt ontvangen.
Coach voor onregelmatig werkende verpleegkundigen
Verpleegkundigen van het UMCG in Groningen hebben Shiftbuddy vier weken getest en hun ervaringen gedeeld. Zo wordt Shiftbuddy voor én door verpleegkundigen ontwikkeld. Ook blijven we continu onderzoeken hoe we de berichten nog beter op ieders persoonlijke situatie kunnen afstemmen. Zo werken we steeds aan een betere Shiftbuddy en beschik jij dus over een steeds betere coach tijdens je wisselende diensten.