Psychiater Hans Vermeulen runt zijn eigen kleine praktijk in Amsterdam, waar hij zich richt op het behandelen van cliënten met o.a. ADHD of autisme. Daarbij vindt hij het belangrijk om aandacht en geduld te hebben.
“Ik hou van logistiek”, zegt Hans vanuit zijn ervaring als bestuurder en projectmanager. “Maar wel altijd vanuit het vak. De zorgverlening wordt er beter van als alles goed op elkaar afgestemd is. Hoe beter een gesprekskamer uitgevoerd is, hoe beter de zorg.”
Maar die interesse in logistiek gaat voor Hans wel hand in hand met de inhoud van de zorg. Ook bij het stellen van de randvoorwaarden. “Het totaal is belangrijk. Het ontkennen daarvan is vaak de wortel van agressie op afdelingen of van onvrede binnen een organisatie. Als je het goed doet, is er meer geld voor een instelling en daarmee ook meer mogelijk voor de zorg.”
Zorgverleners met eigen inzichten
In zijn werk is Hans altijd op zoek naar zorgverleners die hun eigen inzichten durven te delen. “Ik moedig ze aan om geen jargon te gebruiken. Als er gezegd wordt: ‘Iemand zit in een depressie’, heb ik daar niet zoveel aan. Benoem liever wat er speelt. Bijvoorbeeld: ‘Iemand let slecht op zijn persoonlijke verzorging’. Dat zegt veel meer en daar kunnen we op verder.”
Hans signaleert dat er een grote behoefte is aan een divers team, waar verpleegkundigen met verschillende achtergronden ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld op somatisch gebied zoals gewicht, bloeddruk en polscontrole. Er is grote behoefte aan de verpleegkundige vaardigheden. Het is voor cliënten ook belangrijk om een goede balans te hebben tussen gezond eten en bewegen. Hij zou graag zien dat er meer ruimte komt voor het bijhouden en bijsturen van een gezonde levensstijl.
“Op een reguliere psychiatrische afdeling is dit ongelofelijk belangrijk”, vertelt Hans. “De invloed van lichamelijke gezondheid is enorm, juist aan het begin van een traject.” Het is belangrijk om vooraf te weten welke onderliggende lichamelijke klachten er mogelijk zijn. Daarom ziet Hans graag dat de behandelteams uitgebreid worden met meer niet-psychiaters, waarbij verpleegkundigen ook meer betrokken worden.
Bewuste keuzes maken
Voor zorgverleners is de balans tussen werk en privé een voortdurend evenwichtsspel. “Psychiaters, artsen en verpleegkundigen staan soms dingen toe waarbij het een ten koste gaat van het ander”, legt Hans uit. “Als er thuis dingen spelen, zit je anders op het werk dan normaal. En als iets op het werk je tegenzit, ga je minder prettig naar huis.” Volgens Hans is het daarom belangrijk om met elkaar ook de ontspanning te blijven opzoeken.
Bewuste keuzes maken in het spanningsveld met de cliënt, de werkgever en privé hoort hier ook bij. “Communicatie is alles”, zegt hij. “Herken in welke fase je als zorgverlener zit. Sta open voor ‘Ik ben er even niet’. Los het anders op en wees transparant naar elkaar. Het blijft teamwork, je komt er alleen niet uit.” Daarbij moet de cliënt natuurlijk centraal blijven staan, maar wel vanuit meer interactie, balans en samenwerking.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp’er of in vast dienstverband.