Dirk Megens is van mbo-docent rekenen uitgegroeid tot de man bij wie je moet zijn voor het Verpleegkundig Rekenen. Hij helpt zorgprofessionals om dat gevreesde rekenen nu eindelijk eens onder de knie te krijgen.
‘Beste Meneer Megens, laat ik maar eerlijk zijn over mezelf: ik ben geen held in rekenen en nogal een luie verpleegkundige.’ Zo begon een van de vele berichten die de Brabantse Dirk Megens dagelijks ontvangt van (toekomstig) zorgprofessionals uit het hele land. ‘Ik werkte op een afdeling waarbij de pomp voor mij automatisch de pompstand uitrekende, nu ben ik overgestapt naar een ander ziekenhuis en nu moet ik het zelf doen. Hoe zit het ook alweer?’
Geen voorkombare rekenfouten meer in de zorg
Dirk moet er zelf wel om lachen. Hij wordt door veel mensen in de zorg als een held gezien, als iemand die een lintje verdient voor zijn inspanning om ze te helpen met hun rekenvragen. Hij ziet het zelf als zijn missie om het aantal voorkombare rekenfouten in de zorg tot nul te beperken.
Het begon voor hem in 2013. Dirk is docent (verpleegkundig) Rekenen en economie op een mbo-instelling en moest voor het eerst het vak Verpleegkundig Rekenen gaan geven. Hij werd gewaarschuwd door zijn collega’s, dit vindt iedereen heel moeilijk en dit gaat je bloed zweet en tranen kosten om het goed over te brengen.
Hij merkte al snel dat hij het niet medisch maar rekenkundig moest aanpakken en met succes. Vrijwel al zijn studenten haalden een voldoende voor hun vooraf zo gevreesde toets.
Filmpjes als extra service
Toch misten zijn studenten hem wanneer ze zich moesten voorbereiden op hun toetsen. Een van hen trok de stoute schoenen aan en vroeg of hij zijn uitleg niet wilde opnemen. Hij leende een camera op school en nam na zijn lessen nog snel een aantal uitlegvideo’s op. Zonder erover te na te denken plaatste hij het op YouTube, puur als extra service voor zijn eigen studenten.
Toen hij na een jaar zag dat deze video’s al meer dan 10.000 keer bekeken waren ging hij meer video’s opnemen. Blijkbaar werd er niet alleen door zijn eigen studenten naar de filmpjes gekeken. Inmiddels telt het YouTube-kanaal met de naam ‘Meneer Megens’ al ruim 2,3 miljoen kijkers.
Meneer Megens Academy
Steeds vaker kreeg hij de vraag of hij geen eigen methode kon ontwikkelen. Dirk besloot ervoor te gaan. Na ruim een jaar voorbereiden, filmen, ontwikkelen en testen is het gelukt. In april opende de enige echte Meneer Megens Academy: de plek waar al zijn werk samenkomt.
Hier kunnen (toekomstig) zorgprofessionals de e-learning doorlopen, die uit twee verschillende modules bestaat. De eerste module heet Basisvaardigheden Rekenen, waarbij een aantal zaken nog even opgefrist kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld het omrekenen van eenheden, het afronden van getallen of het toepassen van de rekenregels. Daarna volgt de module Verpleegkundig Rekenen. Beide modules hebben veel oefentoetsen, nieuwe video’s, rekenvoorbeelden en handige stappenplannen. Na het doorlopen mag je ook maar liefst vijf scholingspunten bijschrijven in het kwaliteitsregister van de V&V of het Verpleegkundig Specialisten Register. Meneer Megens helpt je verder, daar kan je op rekenen!