Het is een normale werkdag op de zorgwerkvloer. Waar de gemiddelde Nederlander ongeveer 4000 stappen zet, ga jij waarschijnlijk met gemak richting of zelfs over de 10.000 stappen heen. En dat is voor de meeste zorgmedewerkers precies de reden om buiten het werk niet te trainen.
Je beweegt immers meer dan genoeg. Naast de nodige stappen ben je ook je cliënten aan het begeleiden in de transfers. Dat kost je kracht, dus deze vorm van beweging kan je ook afvinken. Wat betreft beweging, doe jij toch al wat nodig is? Nou… zo werkt het niet helemaal.
De Beweegrichtijn
Het advies voor volwassenen is om wekelijks tenminste 2,5 uur (matig) intensief te bewegen. Met daarnaast twee maal per week het doen van spier- en botversterkende activiteiten. Ook kan je langdurig stilzitten het beste voorkomen en is er speciaal voor ouderen nog een extra advies: doe balansoefeningen.
Voor jou als verpleegkundige is het vast niet moeilijk om elke week die 2,5 uur matig intensief te bewegen. Dit komt per dag namelijk neer op ‘slechts’ 22 minuten lopen, fietsen of het doen van een andere activiteit. Natuurlijk geeft langer, vaker of intensiever bewegen extra gezondheidsvoordeel.
Spierpensioen
We regelen allemaal ons pensioen. Zodat als wij klaar zijn met werken, we voldoende gespaard hebben om verder te genieten. Hier kan je bijna niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar hoe zit het met je spierpensioen? Ben jij ook aan het investeren in jouw spieren?
We weten allemaal dat wanneer wij ouder worden, wij gaan inleveren op spiermassa. Besef hierbij ook goed dat wanneer je hier op inlevert, je ook inlevert op een fit gevoel. In je spiercellen maak je energie. Hoe meer spiermassa, hoe meer energie. En energie is de basis van je gezondheid. Hoe je herstelt van ziekte wordt bijvoorbeeld mede bepaald door hoeveel energie je hebt.
Door krachttraining komen groeihormonen vrij, die zorgen voor herstel en ontwikkeling van de spieren. Wist je ook dat het groeihormoon helpt bij verjonging van de huidcellen, tegen osteoporose én de afbraak van vetcellen? Daarnaast zorgt het ook nog voor een betere weerstand en een stimulans bij wondgenezing.
Wat te doen
Oké, de voordelen zijn duidelijk dus je wil aan de slag. Maar hoe pak je dat dan eigenlijk aan? Omdat jij al wel aan je stappendoel komt en al voldoende matig intensief beweegt, doe je er goed aan om in je vrije tijd krachttraining toe te voegen aan je bewegingsroutine.
- Kies 6-8 oefeningen per training
- Doe een oefening 3-5 keer
- Zorg ervoor dat je laatste herhalingen per setje nét te doen zijn, dit is je prikkel om sterker te worden
- Plan ongeveer 48 uur rust in tussen je trainingen
Krachttraining gaat je helpen om je fit te voelen en fit te blijven, door het verouderingsproces te vertragen. Daarnaast is de rest van je leefstijl natuurlijk ook belangrijk. Zonder bijvoorbeeld de juiste voeding en voldoende rust zal je bewegingsroutine minder effect hebben.
Weet jij niet goed hoe je die krachttraining precies moet aanpakken? Gelukkig zijn er onwijs veel mogelijkheden! Je kan het samen met een vriend of vriendin doen, lekker thuis met behulp van een app of training op YouTube of kies voor persoonlijke begeleiding in de sportschool. En wees niet bang om als vrouw de nieuwe Arnold Schwarzenegger of Dwayne Johnson te worden. Als vrouw heb je 60 procent minder testosteron dan een man.