Mensen vragen me wel eens hoeveel uur ik nou eigenlijk werk. In loondienst was deze vraag makkelijk, maar nu ik zelfstandig werk, is dit een stuk moeilijker te beantwoorden. Want ja, ik werk nog steeds wel (ongeveer) 24 uur op de vloer, maar daarnaast ben ik nog met heel veel andere dingen bezig. Ben je als ondernemer ooit wel uitgewerkt en hoe bewaak je hierin je grenzen?
Vooral dit laatste is voor mij een belangrijk item. Het is niet voor niks dat ik vorig jaar een aantal maanden thuis heb gezeten met een burn-out. Altijd maar doorgaan en overal weer een nieuwe uitdaging in zien. Eigenschappen die ik natuurlijk niet uit mezelf kan halen. Wel ben ik me er bewust van geworden dat dit ook kan doorslaan in een enorme valkuil. Het lukt me nog steeds de ene week beter dan de andere week om mijn uren te doseren. Het is soms zo moeilijk om die laptop aan de kant te leggen als je zo veel plezier hebt in je werk. Maar waar besteed ik die extra tijd nou eigenlijk aan?
Informatie sponzen
Veel tijd gaat op aan zoeken op het internet en het lezen van artikelen, zoals in de Nursing en het tijdschrift van de V&VN. Ik kan daar echt lekker voor gaan zitten met een kop thee, zoals een ander zich op de bank nestelt met de Gracia of de Libelle. Heerlijk nieuwe dingen lezen waar mijn enthousiasme weer van groeit. Daarnaast zoek ik veel op. Bijvoorbeeld dingen die ik op het werk tegenkom, waarvan ik niet meer precies weet hoe het zit. Iets over een ziektebeeld, een medicijn, een organisatie, maar ook informatie over het HKZ keurmerk, zorgverzekeraars etc. Als ik eenmaal op mijn laptop of telefoon zit, klik ik van de ene site naar de ander. Soms leg ik mezelf een tijd op hoe lang ik er aan mag besteden om, zoals hierboven benoemd, mijn eigen grenzen te bewaken.
Kunstjes oefenen
Bij het verpleegkundig vak, horen ook de verpleegkundige ‘kunstjes’. Ik werk momenteel voornamelijk in de thuiszorg en daar kom ik lang niet alle vaardigheden tegen. Af en toe is het dan nodig om weer eens een dagje op te frissen of om een e-learning op het internet te maken. Er zijn veel aanbieders van scholingen in de zorg door het hele land met ieder hun eigen prijskaartje. Tip: Kies niet de eerste die je tegenkomt, maar vergelijk en kijk goed wat er precies in de scholing wordt behandeld. Bedenk wel; het is goed om bij te blijven, maar het kost vaak ook een werkdag en dat betekent geen inkomsten. Ik ben dus wel kritisch met mijn uren en met welke scholing ik volg.
Administratie
Natuurlijk hoort het erbij om alles netjes bij te houden, maar toch kost dit niet zoveel werk als iedereen altijd denkt. Voor ik begon als ondernemer heb ik een aantal bestanden aangemaakt op mijn laptop. Iedere dag werk ik deze bestanden aan het eind van de dag even bij. Ik schrijf op waar ik al mijn uren aan heb besteed, mijn reiskosten en als ik gewerkt heb, voer ik deze werkuren gelijk in op mijn factuur. Zo heb ik iedere dag maar een paar minuutjes werk en hoef ik aan het eind van de maand alleen alles bij elkaar op te tellen en mijn factuur door te sturen. Al met al, ben ik dus helemaal niet zoveel tijd kwijt aan administratie. Voor mij werkt deze manier heel prettig en overzichtelijk, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.
Netwerken
Tot slot mijn grootste urenzuiger: netwerken. Ik noem deze bewust als laatste, omdat ik hier een aparte blog aan wil besteden. Netwerken is iets wat je als ondernemer in de zorg wel een beetje moet leren, maar het is o zo belangrijk. Zonder netwerk zou ik nooit aan al mijn informatie zijn gekomen. Plus kom ik dankzij mijn netwerk aan nieuwe leuke opdrachten. Ik besteed vooral veel tijd op social media en bezoek congressen/symposia. Hierdoor ontmoet ik ook veel nieuwe, interessante mensen.
Nooit uitgewerkt
Zoals je kunt lezen ben je als ondernemer nooit uitgewerkt, of eigenlijk, je kúnt nooit uitgewerkt zijn. Je kunt ten eerste heel veel werken, want er is werk zat, maar daarnaast is het ook maar net aan jezelf hoeveel extra tijd je er in wilt stoppen. Ik krijg er veel energie van en besteed dus veel extra uren naast mijn werkuren. Je moet investeren om er wat van te maken, maar bedenk je ook, dat er nog meer dingen zijn naast je eigen bedrijf.
Zin in ondernemen? Wordt zorgondernemer bij HappyNurse en zet je eigen uitzendbureau of wijkteam op!