Al bijna twintig jaar banjer ik door de GGZ heen. Soms als cliënt, maar meestal als psychiatrisch verpleegkundige. Elke dag brengt weer iets nieuws, iets bijzonders, iets speciaals. Zo kwam ik op een dag thuis bij een mevrouw, laat ik haar Liza noemen, omdat ik haar begeleiding van een collega overnam. Liza hoort een brom in haar hoofd en deze brom maakt haar helemaal gek.
De psychiater heeft er medicatie voor geschreven, dit helpt haar om te kunnen slapen, maar de rest van de tijd wordt ze gek van die brom in haar hoofd. Om haar week in structuur te brengen ging Liza twee dagen in de week naar de dagbehandeling en heeft een vast ritme thuis. Dit gaf haar wel afleiding, maar meer ook niet.
Training met handvaten
Zelf had ik net de training ‘Omgaan met Stemmen’ achter de rug. Deze training geeft handvaten aan professionals en ervaringsdeskundige om een bepaalde weg te bewandelen. Deze weg begint met een interview. Niet een interview, zoals geleerd is voor een anamnese, maar op een journalistieke manier. Dit interview heeft vragen die vooraf al zijn opgesteld.
Vragen als ‘Hoe lang hoort u al stemmen?’ en ‘Heeft u een traumatische ervaring meegemaakt, zoals seksueel misbruik, mishandeling, pesten of het verlies van een dierbare?’. Die vragen pas je natuurlijk aan op de persoon die voor je zit, maar het liefst zo min mogelijk.
In overleg met de behandelende psychiater en Liza ging ik de methodiek van ‘Omgaan met Stemmen’ toepassen. Als het nodig zou zijn, mocht ik ook de trainer vragen om coaching.
Tot in detail
Nu moet ik zeggen dat het afnemen van dit interview al heel veel informatie geeft, dit was voor mij heel bijzonder. Normaal moest ik zeggen dat ik snap dat iemand de stemmen hoort, maar dat ik ze niet hoor. Het liefst er zo min mogelijk over praten. Nu kon ik Liza er tot in detail helemaal over bevragen. En weet je, Liza vond dit zo verschrikkelijk fijn! Eindelijk was er een professional die naar haar wilde luisteren en die haar en de brom serieus namen.
De volgende stap was om samen met Liza door te nemen hoe ze om kon gaan met de brom in haar hoofd. Dat kan bijvoorbeeld door de brom welkom te heten of te vragen wat deze komt doen. Belangrijk is om te ontdekken hoe je deze naar de achtergrond kan brengen, op een moment dat de brom teveel op de voorgrond is.
Ook hiervoor had ik binnen mijn training een palet aan keuzes gekregen, hoewel andere opties natuurlijk ook welkom waren. De rode draad in het geheel is om samen te onderzoeken wat de brom doet en op welke manier deze haar probeert te helpen.
Overleden echtgenoot
In de analyse die vooral door Liza is gemaakt, bleek dat zij de brom begon te horen op het moment dat haar echtgenoot overleed. Op de wijze van overlijden bleek een trauma te zitten. De brom gedroeg zich als haar overleden echtgenoot. Als Liza zich druk maakte, kwam de brom naar de voorgrond. Eigenlijk probeerde de brom haar op een onhandige manier te vertellen dat ze moest gaan ontspannen.
Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk heeft Liza op een positieve manier met haar brom leren omgaan. Ze was niet meer bang en werd niet meer gek van de brom. Ze wilde niet dat de brom wegging, deze brom was volgens Liza afkomstig van haar overleden echtgenoot.
Voor het stuk trauma heeft Liza een EMDR-behandeling gehad. Dat kan de brom niet weghalen, maar heeft er wel voor gezorgd dat de emoties rondom het overlijden voor Liza te hanteren werden. Liza heeft de dagbehandeling kunnen afsluiten en een voor haar zinvolle daginvulling kunnen maken. Ze slaapt weer en kan omgaan met de brom. Wat een geweldig resultaat heeft Liza gehaald, ik was zo verschrikkelijk trots op haar. Bijzonder dat ik dit pad met haar heb mogen bewandelen.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.