Als sollicitant wil je natuurlijk aangenomen worden en jezelf verder kunnen ontwikkelen. Je wil voor deze uitdaging gaan en de kans met beide handen aangrijpen. Maar wat als je een afwijzing op je sollicitatie krijgt? Een nee te horen krijgen kan erg vervelend zijn. Verpleegkundige Birgit vertelt hoe je hiermee omgaat en wat je eruit kan halen voor de toekomst.
Op dit moment ben ik zelf zoekende naar een volgende uitdaging. Na enkele gesprekken te hebben gehad, ben ik helaas een paar afwijzingen verder. Dit doet natuurlijk veel met mij: het werkt demotiverend en het laat me veel aan mezelf twijfelen. Zo’n afwijzing is nooit leuk, maar ik heb nu zelf ondervonden dat het ook absoluut leerzaam kan zijn.
Het afwijzingstelefoontje
Een afwijzing op jouw sollicitatie voelt teleurstellend. Grote kans dat je erg veel zin had in deze baan en daarom ook goed voorbereid het gesprek in ging. Voor jouw CV en de motivatiebrief heb je je uiterste best gedaan en misschien heb je zelfs al tijd gestoken in een gesprek of een assessment procedure. Dan krijg je dat ene telefoontje waar je de hele week op zit te wachten, spannend! Maar helaas, je hoort dat je bent afgewezen.
Alle emoties komen waarschijnlijk voorbij, maar ook tijdens dit telefoontje is het van belang dat je professioneel blijft. Probeer de afwijzing te bespreken en vraag om gerichte feedback zodat je dit kan meenemen mocht er zich een nieuwe kans voordoen. Eindig het gesprek op een positieve noot en houd het contact warm, je weet nooit wat er nog op jouw pad komt en wie je daarbij weer tegenkomt.
Tijdens het gesprek al afgewezen worden
Soms krijg je tijdens het sollicitatiegesprek al te horen dat de keuze niet op jou is gevallen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit zeker geen prettig gevoel geeft. Het is natuurlijk wel duidelijk: je weet meteen waar je aan toe bent. Toch voel je dat voordeel niet als je nog tegenover je gesprekspartners zit. Het is lastig om de deksel zo op je neus te krijgen, zeker wanneer je voor jouw gevoel net een enthousiast gesprek hebt gevoerd.
Het is vooral belangrijk om even een grote hap lucht te nemen en daarna jezelf te herpakken. Zeg geen dingen die een schaduw werpen over een fijn verlopen sollicitatiegesprek, laat de emoties niet de overhand nemen. Je kan boos of teleurgesteld zijn, maar ook opgelucht. Hoe dan ook: blijf professioneel.
Leermomenten
Wat jouw eerste reactie op de afwijzing van je sollicitatie ook is, je doet er verstandig aan om een afwijzing als leermoment te omarmen. Juist van tegenslagen kunnen we veel leren. Evalueer wat er goed en fout ging. Moet je cv misschien aangepast worden? Paste de brief wel goed bij de vacature en het bedrijf? Heb je misschien onder of boven je niveau gesolliciteerd? Welke vragen in het sollicitatiegesprek liepen niet lekker en moet je de volgende keer beter voorbereiden?
Als je hierover nadenkt, kan je er alleen maar beter van worden. Zo word jij voor je het weet een pro in solliciteren en krijg je misschien wel een nóg leukere baan dan bij die ene afwijzing waar je zo van baalde. Zo kan jij je droom alsnog waarmaken. Want onthoud: er leiden meerdere wegen naar Rome!