“Goedemiddag, ik ben Gilianne, Medisch Hulpverlener.” Een vragende blik volgt en niet alleen vandaag moet ik mijn functie toelichten. Het valt mij sowieso op dat de meeste patiënten geen idee hebben wat voor mensen er op de ambulance werken.
Regelmatig word ik gepromoveerd tot arts. Dat vleit me, want dan zal ik iets goed doen. Als ik vervolgens uitleg dat ik Medisch Hulpverlener ben en de meeste van mijn collega’s een verpleegkundige achtergrond hebben, vinden mensen dat ons werk met een ‘grote verantwoordelijkheid’ komt. En dat klopt. De BMH is niet voor niets een vierjarige voltijd HBO-opleiding. En dan doen we er ook nog een traineeship van 9 tot 12 maanden achteraan om werkervaring op te doen.
Carrièreswitch
Mijn BMH-avontuur begon in 2012. Ik had inmiddels ruim vijf jaar werkervaring opgedaan als tandartsassistente en hoewel dat een superleuk beroep is, wist ik na vijf jaar al dat ik niet tot mijn pensioen aan de stoel wilde staan. Ik begon met oriënteren en kwam uit bij een nieuwe opleiding: de Bachelor Medische Hulpverlening. De belofte dat je na vier jaar studeren direct op een ambulance kon werken, klonk mij als muziek in de oren. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door deze gele busjes met hun kundige bemanning erop, maar zag mijzelf niet de ‘traditionele route’ van HBO-V, in-service specialisaties en uiteindelijk de SOSA/AMBAC bewandelen. De BMH is vanaf het begin een numerus fixus opleiding geweest. Het was dus wel even spannend, tot ik het bericht kreeg dat ik was ingeloot. Dat betekende stoppen met werken, mijn gele Suzuki Alto’tje verkopen en terug voltijd de schoolbanken in.
De gele bus
De opleiding kende helaas nogal wat kinderziektes en daar kwam je als student snel achter: de stageplaatsen waren erg schaars. Vanuit het werkveld wel begrijpelijk want we waren op dat moment nog niet BIG-geregistreerd. Maar voor ons als studenten natuurlijk soms wel frustrerend. Inmiddels ziet de situatie er gelukkig anders uit en hebben alle drie de opleidingen een BIG-registratie. Uiteindelijk ben ik na vier jaar en zeven maanden cum laude afgestudeerd en ben ik gaan werken op de Spoedeisende Hulp. Erg leuk en ontzettend leerzaam, maar die gele bus bleef mijn droom. In oktober 2017 startte ik daarom mijn traineeship bij de ambulancezorg. Inmiddels rijd ik samen met mijn collegachauffeurs alweer 13 maanden lang zeer diverse ambulanceritten weg. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? De komende periode vertel ik meer over mijn ervaringen en werkzaamheden als BMH’er.
Gilianne is naast Medisch Hulpverlener Ambulancezorg ook een van de drijvende krachten achter Spoedkracht. Ben je benieuwd naar haar verhaal of wil je gewoon meer weten? Kijk op www.spoedkracht.nl of stuur haar dan een berichtje via gilianne@spoedkracht.nl