Bijna iedereen wil gezonder eten, minder toegevoegde suikers consumeren of afvallen. Op de korte termijn houden we dit meestal wel vol, maar na een tijdje hebben we weer zin in die suikers. Het is net een verslaving en heel lastig om mee te stoppen. Een voedingsdeskundige vertelt waarom.
Wanneer je suiker eet, maakt je lichaam het beloningsstofje dopamine aan. Het eten van suiker geeft je dus een fijn gevoel. Een ervaring van ‘happy thoughts’, noemt voedingsdeskundige Lotte Geertsen het. Maar die positieve ervaring is niet van lange duur, dus blijven we snakken naar suiker. “Je wilt dat gevoel opnieuw beleven, dus eten we keer op keer weer suiker”, vertelt Lotte.
Zo pak je het minderen met suikers goed aan
Een fout die veel mensen maken is dat ze doordeweeks goed op hun voeding letten, om zich in het weekend vervolgens te laten gaan. Ze gunnen zichzelf een beloning en eten wat ze willen. En dat kan toch? Want je hebt de hele week al zo gezond gegeten. Lotte zegt: “Helaas werkt dit juist niet. Door in het weekend weer al die suikers te eten, blijft je lichaam ernaar verlangen.”
Zodra de maandag aanbreekt, is het dan ook weer extra moeilijk om alle suikers te laten liggen. Je maakt het jezelf met zo’n ritme alleen maar lastiger. Hiermee blijf je in een afkickfase hangen, en daar wil je juist uit! Als je echt wilt stoppen of minderen met suikers, zal je dat dus elke dag van de week moeten doen.
Pas wanneer je een langere tijd geen toegevoegde suikers meer eet, begint je lichaam daar aan te wennen. Op een gegeven moment verlangt het er dan ook niet meer naar. Dat is het doel dat je wil bereiken. Nu worden er in ontelbaar veel producten toegevoegde suikers verwerkt, dus de knop echt omgooien is een flinke uitdaging. Doe dit dan ook vooral met kleine stapjes, raadt Lotte aan. “Koop voortaan yoghurt zonder suiker en creëer je eigen zoete smaak door er vers fruit aan toe te voegen.”
Lees de etiketten
Voedselproducenten spelen de laatste jaren handig in op al die mensen die minder suiker willen eten. Maar pas op, want een verpakking waar in grote letters ‘minder suiker’ op staat, wil niet zeggen dat het ook echt zo is. Het is vaak vooral een goede marketingstunt. Vaak valt de belofte tegen en zitten er stiekem nog steeds veel toegevoegde suikers in. “Lees daarom goed de etiketten en kies producten die enkel natuurlijke suikers bevatten. Die vind je onder andere veel in fruit”, legt Lotte uit.
Volgens het Voedingscentrum maakt je lichaam geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers, maar het eten van bijvoorbeeld fruit is natuurlijk wel gezonder dan een zak snoepjes. Suikers zijn een bron van energie, dus hoeven echt niet verbannen te worden. Maar probeer de toegevoegde variant wel te vermijden.