Het zorgen voor een ander is fijn. Het zorgen voor een ander doe je goed. Het zorgen voor een ander geeft je voldoening. Zowel op de werkvloer als privé. Dit zit in jouw karakter, in jouw zorghart. De ander gaat vaak voor. Jij zelf staat (soms) meer onderaan het prioriteitenlijstje. Op sommige lijstjes kom jij zelfs helemaal niet voor.
Bij het volgen van de EHBO-cursus is zorgen voor je eigen veiligheid het eerste wat je leert. Het slachtoffer heeft er niets aan als jij ook onderuit gaat. Bij de instructies van de stewardess krijg je het ook te horen: “Doe eerst zelf je zuurstofkapje op.”
Waarom is het dan zo dat wij vaak niet eerst voor onszelf zorgen? We weten echt wel dat het belangrijk is, maar gaan tot het uiterste: ‘Ik sta nog, dus ik kan nog doorgaan’. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Zorg ervoor dat je niet omvalt, zodat jij steviger kan blijven staan.
Ons reptielenbrein
Wanneer je voor jezelf gaat zorgen, zal je hier effect van merken. Op de eerste plaats gaat je brein protesteren. Je reptielenbrein zegt: ‘Wat maak je mij nou, dit gaan we dus niet doen’. Dit oudste gedeelte van ons brein zorgt ervoor dat wij in leven blijven. Verandering is daarbij niet wenselijk en ervaart het reptielenbrein zelfs als gevaarlijk.
Wees dus bewust van dit gedeelte van het brein. Dit gedeelte is erg belangrijk, vooral wanneer het bijvoorbeeld gaat om leven of dood. Alleen is het wel zo dat het reptielenbrein áltijd in de nee-stand schiet bij veranderingen, dus ook wanneer die wenselijk zijn.
Naast dat het reptielenbrein je gaat tegenhouden, vormen je collega’s of je familie misschien ook een drempel voor je, wanneer jij wat meer voor jezelf gaat zorgen. Dat komt niet omdat ze het jou niet gunnen, onthoud dat zij ook een reptielenbrein hebben. Voor hen verandert er ook iets.
Selfcare is niet egoïstisch
Wat is het makkelijkste voor jou om mee te starten? Is dit je slaap, voeding, het plannen van meer me-time, beweging, ontspanning of nog wat anders. Er zijn vast veel verschillende items waar jij op kan verbeteren. Kies er een uit die voor jou echt de hoogste prioriteit heeft en kies daar een klein doel bij uit. Kleine veranderingen op de korte termijn houd je namelijk makkelijker vol op de lange termijn. Ga dus voor haalbare doelen.
Denk bijvoorbeeld eens hieraan: jouw doel is om beter te slapen. Dertig minuten voordat je gaat slapen, leg je de telefoon vast in de keuken, ver buiten zicht. De volgende week doe je ook de televisie een half uurtje eerder uit. Tenslotte voeg je in week drie ademhalingsoefeningen toe. Je zult merken dat dit steeds meer effect gaat hebben op de slaapkwaliteit. Dit gaat weer positieve gevolgen hebben op o.a. jouw energie en concentratie de volgende dag. Kleine stappen, groot effect. En elke kleine stap is hierbij waardevol.